REPATRIERING

Wat een massa werk hebben de heren van deze dienst verzet! Buitengewoon! Dag en nacht werd er doorgewerkt. Ook mogen we vooral de dames niet vergeten. Ook zij hebben bergen werk verzet. Zij maakten de ontelbare boterhammen klaar, die ’s morgens en ’s avonds stipt op tijd geheel klaargemaakt, gesneden en belegd op tafel kwamen.
Bij aankomst op het station Maastricht werd ons door een grote luidspreker bevolen om in een grote rij bij vijven te gaan staan en werd ons gezegd, dat we het station moesten verlaten en ons naar de St. Jozef school moesten begeven. Daar waren we ongeveer 10 minuten later en even na aankomst kregen we al 6 dikke sneden brood, goed beboterd en belegd met jam, reuzel en worst. Wat een heerlijk brood was dat! En zoveel! We hadden 5 maanden het zure Duitse brood moeten slikken en niet voldoende. Nu hadden we volop en lekker.
Zo hadden we dus weer heerlijke dagen, ’s Morgens 8 uur op, 6 sneden brood met een paar koppen koffie naar binnen werken, een beetje rondscharrelen, ’s middags volop soep eten (het bleef soep) en ’s avonds weer 6 pillen brood met koffie. Heerlijke rustige dagen.
Op Maandagavond, 28 Mei, om 7 uur, moesten we onverwachts verhuizen. We werden op auto’s geladen en in een grote U.L.O.-school gebracht. Daar werden we met bagage en al ontluisd, ingeschreven, gekeurd enz. Dat ging aan de lopende band, buitengewoon vlug. Om l uur ’s nachts waren we klaar en werden in een andere school gebracht, de St. Antoniusschool, gelegen aan de andere kant van Maastricht.
Dinsdag 29 en Woensdag 30 Mei waren voor ons nog 2 heerlijke dagen. We bezichtigden de stad Maastricht en namen een bioscoopje en leefden als renteniers.
Nu zaten we alleen nog voor het vraagstuk: hoe komen we hier het vlugste vandaan? Doch P.Knöps, onze colonne-leider, zat niet stil en had een schipper bereid gevonden ons met zijn 300 ton metende schip thuis te brengen. Met 200 man zouden we de reis meelaken en de kosten waren 20 gulden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.