De kabel brak

Nieuwe publicatie van stichting WO2GO

Het zal menig niet ontgaan zijn dat recent de herdenking plaatsvond van de Slag om Arnhem, beter bekend als operatie Market Garden. Deze groots opgezette militaire actie verliep voor de geallieerden op een drama uit. Ook op Goeree-Overflakkee is hieraan aandacht besteed. De stichting WO2GO heeft in het Diekhuus in samenwerking met de bibliotheek Middelharnis een lezing over Market Garden verzorgd. Daarbij werd ook het verhaal verteld van de Britse bemanning die op 18 september 1944 in de polder nabij Achthuizen een noodlanding moest maken. Ze waren op weg naar Arnhem maar zijn daar nooit aangekomen. Kort na de geslaagde noodlanding zijn alle vijf bemanningsleden gevangen genomen, waarna ze de rest van de oorlog in Duitse gevangenkampen verbleven. Na de noodlanding bleven er veel vragen. De Stichting WO2GO heeft na vijf jaar studie alle details gevonden en zelfs de nog in leven zijnde tweede piloot van de glider, sergeant Douglas Smithson. Douglas had in die tijd nauwgezet een dagboek bijgehouden van zijn missies zoals Duinkerken, D-Day, Market Garden en gevangenschap in de periode 1939-1945. Op basis van dit dagboek, onderzoek in de Britse archieven en de hulp van diverse Nederlandse onderzoekers is door de stichting hierover een boekje uitgebracht. Het is vooral een persoonlijk verhaal, van een dappere man die veel heeft meegemaakt en die door zijn noodlanding in een polder van Flakkee voor altijd verbonden is met het eiland. Het boekje is getiteld ‘De kabel brak’ en is te koop voor 7,50 euro (excl. verzendkosten) bij de stichting WO2GO via de webshop op de website www.wo2go.nl of via 06-51471389.

De stichting heeft eerder al een informatiepaneel geplaatst aan de Krammerdijk waar het toestel destijds terecht kwam. Als extra eerbetoon aan de bemanning van de glider werd op 21 september jl. ter plaatse van dit paneel een indrukwekkende herdenkingsvlucht uitgevoerd door de Douglas Dakota van de Britse ‘Battle of Britain Memorial Flight’. De Dakota was destijds het werkpaard van de geallieerde luchtmachten en verzorgde onder meer het transport van de para’s die bij Arnhem werden gedropt. Na de vlucht over het paneel werd als groet aan de lokale bevolking een aantal rondjes boven Middelharnis gedraaid.

voorblad v4

2 antwoorden
  • Dennis Notenboom
   Dennis Notenboom zegt:

   Hallo, excuses voor de late reactie, maar wij hebben te maken gehad met een verhuizing van de website. Als het boek in de webwinkel niet op ‘uitverkocht’ staat, dan is hij gewoon te bestellen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.