Gevonden vliegtuigonderdelen

Gevonden vliegtuigonderdelen in Sommelsdijkse polder

Bij onderzoek in het krantenarchief van het Eilanden-Nieuws kwam de stichting WO2GO een opmerkelijk politiebericht tegen uit 1989. In het bericht wordt melding gemaakt van het vinden van enkele vliegtuigonderdelen en een propeller. De vondsten zouden gedaan zijn tijdens drainagewerkzaamheden in één van de Sommelsdijkse polders. Destijds zou het militaire luchtvaartmuseum in Soesterberg over de vondsten zijn ingelicht.

Uiteraard was de interesse gewekt en zijn er een aantal pogingen ondernomen om meer over deze vondsten te weten te komen via het luchtvaartmuseum in Soesterberg, tegenwoordig het Nationaal Militair Museum. Helaas kwam er maar weinig respons en lijkt het er op dat er vanuit deze hoek jammer genoeg niet echt veel medewerking verwacht mag worden. Het moge duidelijk zijn dat het hier om een aantal objecten gaat die een belangrijk  onderdeel kunnen vormen van de geschiedenis van de luchtoorlog op en boven Goeree-Overflakkee en dat de stichting dit graag voor het nageslacht zou willen bewaren!

De stichting gaat er vanuit dat de gevonden onderdelen aan een Amerikaanse B-17 bommenwerper toebehoorden, genaamd Little Miss Mary Kay (vernoemd naar de dochter van de piloot: Mary Kay). In de Sommelsdijkse polders zijn zo ver bekend namelijk maar twee toestellen neergekomen en één daarvan, een Engelse jager waarover in het politiebericht wordt gesproken, maakte een geslaagde noodlanding. Daarbij mag dus verwacht worden dat de onderdelen en zeker niet een propeller onder het maaiveld zijn verdwenen. De Amerikaanse bommenwerper daarentegen werd echter letterlijk en figuurlijk uit de lucht geschoten, waarbij er sprake was van een redelijk groot gebied met wrakdelen die met een behoorlijke impact in de grond zijn geslagen. Bij dit drama kwamen alle tien de bemanningsleden om het leven, waarbij opgemerkt wordt dat een groot deel van hen nog maar enkele missies hoefden te volbrengen alvorens zij naar huis mochten… Ter nagedachtenis aan hen plaatste de stichting enkele jaren geleden een informatiepaneel aan de Frederik van Eedenstraat in Sommelsdijk.

De stichting WO2GO zou via deze weg graag in contact komen met mensen die meer weten over deze bijzondere vondsten. Waar zijn ze precies gevonden, maar nog belangrijker is de vraag, waar zijn de onderdelen gebleven! U kunt hiervoor contact opnemen met Dennis Notenboom via het contactformulier op de website of telefoon op 06-51 859 641. Indien u liever anoniem wilt blijven is het mogelijk om een brief te sturen naar het postadres van de stichting: Molenzicht 114, 3247VA, Dirksland.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.