Stolpersteine op Goeree-Overflakkee

In 1994 begon de Duitse kunstenaar Gunter Demnig zijn Stolpersteinproject. Stolpersteine of Struikelstenen zijn stenen van 10×10 cm. voorzien van een messing plaatje waarop namen en data van tijdens de laatste wereldoorlog omgebrachte Joodse mensen. Die stenen worden geplaatst in de trottoirs voor de woningen waarin deze mensen woonden voor ze daaruit werden verdreven. Inmiddels zijn er in 750 steden en dorpen in veel Europese landen al meer dan 35000 van dergelijke stenen geplaatst, ook in Nederland, waaronder op Voorne-Putten.

De Stichting Paul van Hessenfonds, onderdeel van de Lions Club Goeree-Overflakkee, wil dergelijke stenen ook aanbrengen voor de woningen van Joodse inwoners van Goeree-Overflakkee die tijdens de oorlog zijn omgebracht. Het gaat om inwoners uit Dirksland, Middelharnis, Sommelsdijk en Oude Tonge, waarvan de nagedachtenis in ere dient te worden gehouden.
In het kader van de samenvoeging van de huidige eilandelijke gemeenten tot een gemeente Goeree-Overflakkee heeft het fonds besloten een postzegel uit te brengen voorzien van de wapens van de vier oude gemeenten. De opbrengst daarvan dient als startkapitaal voor de struikelstenen. De aan het project verbonden kosten zullen echter aanzienlijk hoger zijn dan de opbrengst van de postzegels. Daarom worden andere instanties,bedrijven en particulieren uitgenodigd aan dit project mee te werken, bijvoorbeeld door het sponsoren van een of meerdere stenen. Voor Goeree-Overflakkee zijn er bijna 60 stenen nodig.

UPDATE: Inmiddels zijn alle postzegels verkocht, giften voor dit project blijven echter altijd welkom!

Zie voor uitgebreidere informatie over Stolpersteine a.u.b.: www.stolpersteine.nl

afb.20stolperstein2

2 antwoorden
  1. A. van Strien
    A. van Strien zegt:

    in mijn verzameling postzegels heb ik een postzegel van Goeree-Overflakkee met vier wapens. Waarde van de zegel: 1
    In welk jaar is deze uitgegeven?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.