Soldaten uit de het verre oosten

Op zaterdag 24 november organiseert de stichting WO2 Goeree-Overflakkee een themamiddag met lezingen over Sovjetsoldaten in Nederland. In Leusden liggen 865 Sovjet-Russische oorlogsslachtoffers begraven, voornamelijk krijgsgevangenen die aan ziekte overleden. Her en der in Nederland doken echter ook duizenden voormalige soldaten uit het Rode Leger in een Duits uniform op. Zij waren krijgsgevangen genomen en voor de keuze gesteld: een erbarmelijk verblijf in een kamp, wat een nagenoeg zekere dood betekende, of dienst doen in het Duitse leger. Honderden Armeniërs die kozen voor het soldatenleven, werden onder andere op Goeree-Overflakkee gestationeerd. 

Remco Reiding
De eerste gastspreker voor deze dag is Remco Reiding (Amersfoort, 1976). Reiding bracht onlangs een boek uit, waarin hij zijn enerverende zoektocht beschrijft naar de kinderen van de Sovjetsoldaten die al meer dan zestig jaar begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden, Utrecht. Op deze dag zal hij vertellen hoe deze zoektocht zijn leven en dat van vele families, drastisch heeft veranderd. Hij zal ook aandacht schenken aan de Armeniërs die op Goeree-Overflakkee verbleven. Ook enkele van deze soldaten werden in Leusden begraven. Remco Reiding werkte acht jaar als correspondent in Moskou. Hij werd genomineerd voor het Gouden Pennetje, onderscheiden door het Russische Ministerie van Defensie en hij ontving de Rus Prix voor de bevordering van de betrekkingen tussen Nederland en Rusland op humanitair gebied.

Armeense kinderen
Halverwege de lezing van Reiding zal het woord worden gegeven aan twee heren die wonen op Goeree-Overflakkee. Beiden zijn kinderen die tijdens de oorlog zijn geboren uit een relatie van hun moeder met een Armeense soldaat. Zij zullen het taboe wat jaren lang op hun schouders rustte, bespreken. In hun emotioneel verhaal vertellen zij over hun moeilijke jeugd als ‘moffenkind’, wat de impact hiervan was op hun verdere leven en de zoektocht naar hun vader, vele jaren later.

Modelbouw
Tussen het hoofdprogramma van deze dag door, kunnen de bezoekers een kijkje nemen bij Pieter den Ouden uit Dirksland en Jan-Cees Grinwis uit Ouddorp. Beide heren zijn echte uitblinkers in hun hobby, de militaire modelbouw, en mogen zondermeer tot de besten van Nederland worden gerekend. Den Ouden, bestuurslid van de stichting, bouwt al enige jaren modellen van vliegtuigen die tijdens de oorlog ook op Goeree-Overflakkee zijn neergekomen. Zijn werk wordt jaarlijks tentoongesteld in de expositie van de stichting in het streekmuseum in Sommelsdijk. Zaterdag 27 oktober jl. wist den Ouden zelfs een gouden medaille op de Europese Kampioenschappen Modelbouw in de wacht te slepen met zijn B-25 in de schaal 1:72. Grinwis is bedreven in een andere tak van de modelbouw en ondersteunt de stichting met name door projecten over de Atlantikwall. Zij zullen de gehele dag hun werk exposeren en vragen beantwoorden.

Haringvliet Expo
De themadag zal worden gehouden in de grote zaal van de Haringvliet Expo, Haringvlietplein 3, Stellendam. De deuren zijn geopend vanaf 13:00 uur en het programma zal starten om 14:00 uur. De toegang bedraagt 2 euro en is voor de donateurs van de stichting gratis. Op deze dag bestaat de mogelijkheid om een exemplaar van het prachtig geschreven boek ‘Kind van het Ereveld’ van Remco Reiding aan te schaffen (19,95 euro) en dit door de auteur persoonlijk te laten signeren.

1 antwoord
  1. Lisette van Oorschot
    Lisette van Oorschot zegt:

    Beste Dennis,

    Een aantal jaar geleden ben ik er toevallig achter gekomen dat mijn moeder (Jannie Fokker-Verburg) een dochter is van een Armeense krijgsgevangene die in Middelharnis gestationeerd was tijdens de Tweede Wereld oorlog. Een nicht versprak zich en had het over mijn echte oma. Toen ben ik gaan vragen aan mijn moeder en kwam het verhaal naar boven dat zij bij haar oma en opa was grootgebracht. Haar moeder kreeg een nieuwe relatie en deze man wilde wel een vrouw, maar niet het kind..
    Zodoende bleef mijn moeder bij haar opa en oma wonen.
    Mijn moeder had het eigenlijk nooit aan mij willen vertellen, omdat er heel veel schaamte is.. En zij weet geen naam van haar echte vader, of ze wil dit niet met mij delen..

    Ik zag op de WO2 site dat er ook een lezing is geweest over dit onderwerp.

    Maar om een lang verhaal kort te maken, ik wil graag in contact komen met kinderen van Armeense krijgsgevangenen op Flakkee die hier ook over willen praten met mij.

    Zou jij mij hierbij kunnen helpen?

    Met vriendelijke groet,
    Lisette van Oorschot-Fokker
    Essenlaan 106
    3247 GG Dirksland
    06-23301181

    Zou jij mij hierbij kunnen helpen

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.