Lancaster en Spitfire op Bevrijdingsfestival

Vliegshow van de Lancaster èn Spitfire als hoogtepunt

Weet u het nog? Op 5 mei 2014 vloog op uitnodiging van de stichting WO2GO de majestueuze Lancaster bommenwerper van de Battle of Britain Memorial Flight over een viertal plaatsen op het eiland waar een soortgelijk toestel in de Tweede Wereldoorlog was neergestort. Wekenlang werd er nog over gesproken! Dit jaar heeft WO2GO opnieuw kunnen regelen dat we dit unieke toestel op bezoek krijgen. En dat niet alleen. De oude dame komt samen met een evenzo beroemd vliegtuig: een Spitfire jachtvliegtuig. Beide toestellen zullen boven Middelharnis vliegen als speciale gast van het Bevrijdingsfestival. Hier blijft het overigens niet bij, want er staat later op de middag nog zes oude toestellen op het programma. Dit vindt plaats ter gelegenheid van het 70-jarige jubileum van onze vrijheid. Hiertoe hebben de stichting WO2GO, oranjevereniging OVMS, StEM en Poppodium G-O de handen ineen geslagen en presenteren ze een breed opgezet bevrijdingsfestival.

Dit unieke evenement zal plaatsvinden op zaterdag 2 mei van 13:00 uur tot 23:00 uur in het centrum van Middelharnis, met als middelpunt het Diekhuusplein dat deze dag tot Vrijheidsplein wordt omgedoopt.

 Vier je Vrijheid is het thema tijdens dit bevrijdingsfestival en daarom zullen op dit ‘Vrijheidsplein’ diverse artiesten en bands spelen. De bezoekers zullen worden meegenomen in een muzikale reis door de tijd. Na de officiële opening om 13:00 uur door wethouder De Jong zal de Engelse zangeres KAS (Kelly Ann Sproul) het evenement starten met vele bekende nummers van ‘the forces’ sweatheart’ Vera Lynn. Het damestrio van Bubbles and Boas zullen daarna ongetwijfeld de sfeer er in houden met hun ‘Andrew Sisters act’. Sempre levert hierop een bijdrage met oudere nummers en daarna staat de band Woodwind op het podium. De dag wordt afgesloten met de band Donkey Fonk, die vorig jaar op de Menheerse Havendag ook al een verrassend optreden hebben verzorgd. Vooraf en tussendoor zal de indrukwekkende Saint Andrews Pipeband bij Diekhuusplein en over Beneden Zandpad lopen.

Het gehele Beneden Zandpad, deze dag “Liberty Lane” genaamd, zal gevuld zijn met een ruime, veelzijdige braderie. Zo is er een authentieke streek- en ambachtsmarkt met diverse demonstraties, maar ook zal er een aparte hoek zijn ingericht voor militaria stands met enkele stichtingen/verenigingen die een raakvlak hebben met het thema vrijheid. Ook zijn er enkele militaire voertuigen. Voor de kinderen zijn er de gehele dag activiteiten en kunnen ze geschminkt worden als een echte militair. Ook dat hoort bij vrijheid, want militairen verdedigen onze vrijheid en daarom is daar ook deze dag ruim aandacht aan besteed. Bijzonder zal ook het oplaten van honderden verlichte ballonnen zijn om 22:00 uur ’s avonds vanaf het Diekhuusplein, in de kleuren rood-wit-blauw. Vanaf donderdag 30 april is er bovendien een kermis op het Spuiplein. Kortom, een dag met veel spektakel. Laten we met elkaar onze 70-jarige vrijheid vieren in harmonie en respect voor elkaar, dan wordt het een onvergetelijke feestdag!

Het podiumprogramma voor deze dag op het Vrijheidsplein ziet er als volgt uit:

 

13:00 Opening evenement, toespraak wethouder G. de Jong, loslaten duiven
13:15 -14:15 Optreden KAS
14:25 Flypast Lancaster en Spitfire
14:45 – 15:45 Optreden Bubbles and Boas
16:00 Fly-past 6 historische toestellen waaronder Tiger Moths, Piper Cubs en een Auster
16:15 – 17:15 Sempre Cresendo
18:30 – 19:30 Woodwind
20:15 – 21:00 Donky Fonk
21:15 – 22:00 Donky Fonk
22:00 – 22:15 Pauze met oplaten verlichte ballonnen
22:15 – 23:00 Donky Fonk

 

PH-OUQ-Supermarine-Spitfire_PlanespottersNet_520503

1 antwoord
  1. lies
    lies zegt:

    Wat een geweldig feest hebben jullie georganiseerd! Die vliegtuigen waren zo gaaf en indrukwekkend! Verder een leuke braderie en leuke muziek, waar ook ouderen en christenen van kunnen genieten. Kortom een feest voor iedereen!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.