Eenmalige expositie

Eenmalige tweedaagse expositie meidagen 1940 en 75 jaar Koninklijke Luchtmacht

De afgelopen dagen zijn er op Goeree-Overflakkee al veel gedenkwaardige evenementen geweest in het kader van de maand “Vier je Vrijheid”, mede als aanvulling op de officiële Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Tijdens deze dagen is vaak de datum 10 mei 1940 genoemd, de beruchte datum waarop de Nazi’s ons land binnendrongen en Nederland vijf zware, donkere jaren van bezetting tegemoet ging. Al op die eerste oorlogsdag werd ons eiland geconfronteerd met de verschrikking van de oorlog. Aanleiding was de situatie op het vliegveld Waalhaven bij Rotterdam, waar veel Duitse troepen werden ingevlogen die als doel hadden om Rotterdam en omgeving zo snel mogelijk te veroveren. De Nederlandse luchtmacht kon tegen de Duitse militaire overmacht weinig uitrichten door een tekort aan materieel dat bovendien voor een groot deel verouderd was. Toch werden er dappere pogingen gedaan om de Duitse troepen te bestrijden. Bij één van deze acties stegen twee Fokker C-V tweedekkers op van vliegveld Haamstede, elk met de niet bepaald effectieve bommenlast van vier bommen van elk slechts 25 kg. Ze hebben Waalhaven nooit bereikt, beide zijn neergeschoten door de Duitse luchtmacht, de Luftwaffe. De ene Fokker is neergestort op Schouwen Duiveland, waarbij de beide bemanningsleden om het leven kwamen. De andere Fokker moest een noodlanding maken bij Sommelsdijk en hierbij konden de beide vliegers ontsnappen. Na deze mislukte aanval werd door de Nederlandse regering de hulp ingeroepen van de Britse luchtmacht, de Royal Air Force. In begin van de middag vlogen zes Bristol Blenheim vliegtuigen van RAF 600 Squadron naar Waalhaven. Maar ook deze vliegtuigen waren geen partij voor de Duitse Luftwaffe. Binnen een paar minuten tijd werden vijf van de zes Britse vliegtuigen neergeschoten waarbij zeven Britten het leven verloren. Slechts één toestel wist terug te keren naar Engeland. Eén van de vijf ongelukkige toestellen is geland op de slikken bij Herkingen, beide piloten hebben dit gelukkig wel overleefd.

De stichting WO2GO herdenkt deze beide voorvallen op 8 en 9 mei in de voormalige LTS aan de Schoolstraat 9A te Middelharnis. Naast een lezing van beide voorvallen is er een unieke eenmalige tentoonstelling van de persoonlijke bezittingen van één van de Fokker vliegers, Lt-Waarnemer Meulkens. Van Meulkens zijn veel attributen door de familie geschonken waaronder zijn sabel, uniformen en onderscheidingen. Hierbij combineert de stichting ook een ander deel van deze tijdelijke expositie, namelijk de bijdrage van de Koninklijke Luchtmacht aan onze vrijheid over de afgelopen 70 jaar. Hiertoe krijgt de bezoeker onder meer een beeld van alle vliegtuigen waarmee gevlogen is vanaf 1940.

De entree is € 5 en hierbij is een consumptie èn een boekje over het voorval van de Fokker bij Sommelsdijk inbegrepen. Het adres is Schoolstraat 9A, Middelharnis (zalen van de vml LTS)

Openingstijden: vrijdag 8 mei 14:00-22:00 uur, zaterdag 9 mei van 14:00 uur tot 17:00 uur.

Op vrijdag vindt de lezing plaats om 15:00 en 20:00 uur, op zaterdag wordt deze herhaald om 15:00 uur.

Fokker-CV

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.