WO2GO op cultuurhistorische markt

Het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee, dé club van stamboomonderzoekers van het eiland, viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Dit wordt gevierd op 28 oktober 2017 met een ‘Historische Markt’ in de Christelijke scholengemeenschap Prins Maurits. Op deze markt zullen allerlei verenigingen op cultuurhistorisch gebied zich presenteren. Het Streekarchief, het Streekmuseum, De Motte, Ensemble Eeuwkant, Bibliotheek Zuidhollandse Delta, Torenmuseum Goedereede, Sociëteit Rethorica, RTM-Museum, Erfgoedlijn Zuid-Holland, stichting WO2GO en de jubilaris zelf laten in hun kraam ook zien wat ze doen, wat ze onderzoeken en wat ze publiceren.

Op deze jubileummarkt zal Kees Kroon van de Historische Kring Wederder een lezing verzorgen met als onderwerp: ‘De kersttrein in Wierden’. In december 1944 vond op Goeree-Overflakkee een grote razzia plaats waarna vele mannen naar Duitsland moesten. Een groot deel van deze mannen maakte angstige uren door toen de trein waarin zij zaten bij Wierden in Overijssel beschoten werd. Abraham Doornheim uit Sommelsdijk en Petrus Kerp uit Achthuizen kwamen hierbij om het leven, maar de chaos van de beschieting maakte ook mogelijk dat anderen ontsnapten. Wierdenaren boden hierbij hulp.

Stichting WO2GO zal in haar kraam enkele interessante voorwerpen tentoonstellen die te maken hebben met de zogenaamde Arbeitseinsatz van december 1944. Graag tot dan!

Abraham Doornheim, omgekomen bij de treinbeschieting bij Wierden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.