Vrijwillige Landstorm

Van mevr. van Rumpt ontvingen we deze bijzondere foto van de Vrijwillige Landstorm van Goeree-Overflakkee, genomen omstreeks 1940. Op de voorste rij, derde van links haar oom Piet van Rumpt en op de tweede rij, zevende van links haar vader Cees van Rumpt. Wie kan helpen om de overige ‘Landstormers’ te identificeren?

Vrijwillige Landstorm Goeree-Overflakkee_1939_

De Vrijwillige Landstorm werd opgericht bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog op 4 augustus 1914. Deze militaire eenheden werden gevormd om de grote stroom vrijwilligers (circa 20.000), die Nederland wilden helpen beschermen bij het uitbreken van de grote oorlog, in goede banen te leiden en een plek te geven in de krijgsmacht. Deze vrijwilligers werden ingedeeld in de Vrijwillige Landstorm en trainden in hun vrije tijd. Ze kregen wapens en militaire uitrusting uitgereikt. Ook na WO1 bleef de Vrijwillige Landstorm bestaan. In 1918 ook aangevuld met de Bijzondere Vrijwillige Landstorm. Deze BVL was een aparte categorie van bijzondere vrijwilligers binnen de Vrijwillige Landstorm. In het kort komt het hier op neer, dat bij de dreiging van het uitbreken van een revolutie in november 1918 dienstplichtige militairen zonder mobilisatiebestemming in de gelegenheid werden gesteld bij de Vrijwillige Landstorm als bijzondere vrijwilliger onder de wapenen te komen om de overheid te hulp te komen bij het handhaven van de binnenlandse orde en rust. Na 1920 werden een aantal gespecialiseerde Vrijwillige Landstormkorpsen opgericht, dat waren de Vrijwillige Landstormkorpsen, Motordienst, Vaartuigendienst, Spoorwegdienst, Luchtwachtdienst en de Luchtafweerdienst.

In 1939, het jaar waarin de Nederlandse krijgsmacht mobiliseert in verband met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, bestond de Vrijwillige Landstorm uit ruim 90.000 vrijwilligers. Hiervan wordt ruim de helft gemobiliseerd. In de meidagen van 1940 leverden zij strijd en moesten de eenheden de nodige gesneuvelden betreuren. Door de bezetter werd de Nederlandse krijgsmacht, inclusief de Vrijwillige Landstorm, in 1940 opgeheven. De ‘Landstorm Nederland’ die later tijdens de bezettingsperiode bestond heeft niets te maken met de Vrijwillige Landstorm van de Koninklijke Landmacht in periode 1914-1940. De Duitse bezetter misbruikte de vertrouwde naam voor eigen doeleinden. (Bron: Wikipedia)

2 antwoorden
 1. Wim de Natris
  Wim de Natris zegt:

  Om welke eenheid gaat het. Meest waarschijnlijk is dat het gaat het om de lokale ploeg van de Luchtwachtdienst. Mogelijk is het een eenheid van de Motordienst. Als deze informatie niet bekend is, kan een detail van een van de staande kragen helpen, want daarop zitten ter hoogte van het de insignes die mijn vraag kunnen beantwoorden.
  Wim

  Beantwoorden
 2. wim de munck
  wim de munck zegt:

  Beste stichting,

  Misschien goed om in het artikel te benoemen waar de foto is gemaakt en van waaruit(locatie) de groep opereerde dan wel oefende.

  Overigens goed artikel……

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.