Archief Rode Kruis

In verband met het onderzoek naar de oorlogsslachtoffers van Goeree-Overflakkee, bezocht Dennis Notenboom vandaag het archief van het Rode Kruis in Den Haag. Het Rode Kruis beschikt over een grote collectie documenten over de oorlog in Europa en Azië (Nederlands-Indië). Het materiaal bestaat onder andere uit kampadministraties (cartotheken) en deportatielijsten. Het naoorlogse opsporingsproces van vermiste personen is gedocumenteerd in dossiers en met name in deze dossiers is de stichting geïnteresseerd. Deze documenten vertellen namelijk veelal de omstandigheden van overlijden, maar bevatten ook adressen en namen van de nabestaanden.

Vandaag zijn de dorpen Achthuizen, Den Bommel, Dirksland en Melissant doorgelopen en gefotografeerd. Er zullen dus nog meerdere bezoeken volgen, om het hele eiland in kaart te brengen. Eerste mooie resultaat is in ieder geval dat na al die jaren, de familie van een oorlogsslachtoffer uit Dirksland, nu eindelijk weet hoe hun opa om het leven is gekomen…

Ook van Jan de Boet uit Achthuizen is een dossier aangelegd.

1 antwoord
  1. J.H.Alblas
    J.H.Alblas zegt:

    Heel veel dossiers van oorlogsslachtoffers (zo’n 50 miljoen) zijn ter inzage bij het International Tracing Service (ook van het rode Kruis) in Bad Arolsen in Duitsland. Het adres is: Grosse Allee 5-9, 34454 Bad Arolsden.
    (ITS Internationaler Suchdienst, Postfach 1410, 34444 Bad Arolsen).

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.