Voedseldroppings Dirksland

Het was haast een dagelijks ritueel dat er vliegtuigen aan de hemel boven Goeree-Overflakkee verschenen. Het eiland lag namelijk vaak op de route van de geallieerde toestellen richting Duitsland om daar hun dodelijke last af te gooien. Op deze zonnige dag in de eerste week van mei was er echter iets anders aan de hand. In plaats van hoog in de lucht, kwamen de grote viermotorige bommenwerpers nu laag over en bovendien waren het nu niet alleen de Amerikaanse toestellen die overdag vlogen. Ook de Lancasters van de Engelse en Australische luchtmacht zagen het Zuid-Hollandse eiland nu eens bij daglicht! Wat was er aan de hand?! Dat kunt u zien in het filmpje dat stichting WO2GO heeft samengesteld over de voedseldroppings die deel uitmaakte van de zogenaamde Operatie Manna en Chowhound. Het meest bijzondere hieraan is dat het filmpje bijna vijf minuten beeldmateriaal bevat van Dirksland. Ongetwijfeld het enige beeldmateriaal dat bestaat van Goeree-Overflakkee tijdens de Tweede Wereldoorlog…

3 antwoorden
 1. A.Polder
  A.Polder zegt:

  Veenendaal, 26 maart 2016

  Geachte redactie,
  Met veel interesse heb ik het filmpje bekeken. Het riep herinneringen bij me op.
  Wij woonden in die tijd op het Korteweegje. Stonden op die dag voor ons huis te kijken naar de vliegtuigen die op Rotterdam voedsel hadden gedropt en terugkeerden.
  Totdat uit één van die vliegtuigen enkele pakken omlaag vielen en terecht kwamen aan het begin van de Staverse Weg nabij de watertoren. Onze neef wijlen P. den Roon zie ik nog op zijn fiets in volle spurt er heengaan.
  Ik ben toen op de klompen van m.n zus ( die veel te groot waren) er achter aan gegaan. Was uiteraard er te laat bij, was toen 8 jaar. Maar van mijn neef hebben we toen enkele plakken chocolade gekregen. En dat was iets bijzonders, want we hadden nog nooit chocolade geproefd.

  m.v.g. A.Polder
  Kerkewijk 134b. Veenendaal

  Beantwoorden
 2. leen peeman.
  leen peeman. zegt:

  Zo heb ik grote waardering voor het werk dat u hiervoor allemaal doet,en laten we nooit vergeten wat er toen is gebeurd,want het kan zo maar weer gebeuren al denken we van niet,succes met uw stichting.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.