Filmavond ‘Akkers van Margraten’

Na de zo succesvol verlopen editie in januari, organiseert de stichting WO2GO op vrijdagavond 8 april, voor de laatste keer in dit seizoen (oktober t/m maart) weer een filmavond. Andermaal is er gekozen voor een zeer indrukwekkende documentaire met deze keer de titel ‘de Akkers van Margraten’, waarvoor de stichting weer in goed overleg toestemming heeft gekregen om deze te vertonen. Het verhaal:

De Amerikanen bevrijdden Zuid-Limburg in september 1944. Tot verbazing van de Limburgse boeren werden kort daarop de eerste Amerikaanse soldaten in hun akkers begraven. Niemand voorzag dat anderhalf jaar later meer dan twintigduizend kruizen en Davidsterren uit de modder zouden steken. In korte tijd ontstond een enorme militaire begraafplaats, met Amerikaanse en aanvankelijk ook Duitse doden. Zij lagen op een apart veld, achter het bord enemy deads.

In het oral history project Akkers van Margraten vertellen meer dan veertig ooggetuigen over de impact van deze gebeurtenis. De documentairefilm Akkers van Margraten is gebaseerd op hun verhalen. Het zijn markante en ontroerende herinneringen die het mozaïek vormen van een onbekende oorlogsgeschiedenis, waarin de levenden met een onvoorstelbare hoeveelheid doden moesten omgaan. Hoe hebben de Amerikaanse soldaten en de bevolking van Margraten dit ervaren? Hoe was het om, na een paar jaar, alle lichamen weer te moeten opgraven? En waarom deden met name zwarte Amerikaanse soldaten het zware werk?

In de documentaire is nooit eerder vertoond filmmateriaal uit Amerikaanse archieven verwerkt. De kijker krijgt een beeld van de diepe sporen die deze geschiedenis heeft nagelaten bij de kleine agrarische gemeenschap van Margraten, maar ook bij de soldaten van de Amerikaanse Gravendienst willen de beelden van toen niet uit het geheugen verdwijnen.


 

20:00 – 20:15     militair historicus Johan van Doorn vertelt kort over de bevrijding van Zuid-Limburg door de Amerikanen, die op 12 september 1944  begon.

20:20 –  21:00    documentaire ‘de Akkers van Margraten’ deel 1

21:00 – 21:15       pauze

21:15 – 21:45       documentaire ‘de Akkers van Margraten’ deel 2

21:45 – 22:00       Dennis Notenboom van WO2GO vertelt kort over het adoptieprogramma en beantwoord eventuele vragen over de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland.


De filmavond wordt gehouden op vrijdagavond 8 april in de zaal van de Technische school aan de Schoolstraat 9A in Middelharnis en duurt van 20:00 uur tot ongeveer 22:15 uur met de inloop vanaf 19:30 uur. Entree is GRATIS, maar reserveren is VERPLICHT en kan bij de stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom op 06-51 859 641.

NB. De bezoeker van de filmavond moet er rekening mee houden dat hij of zij kennis gaat maken met de rauwe werkelijkheid van oorlog, bepaalde beelden en scènes kunnen door sommigen als schokkend worden ervaren, daarom hanteert de stichting een leeftijdsgrens van 16 jaar en ouder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.