Verhuizing Tobruk bunker

Op 14 mei 2016 was het dan eindelijk zo ver. Na maanden van voorbereiding kon de zogenaamde ‘Tobruk-bunker’ dan eindelijk verhuisd worden naar een nieuw adres. Het betonnen bouwwerk was vorig jaar gevonden bij voorbereidingen voor nieuwbouw van huizen aan het Hoge Pad in Ouddorp. In eerste instantie leek de ‘kleine’ bunker, in de oorlog bestemd voor twee soldaten, een nieuwe eigenaar te krijgen in Zeeland, maar na goed overleg met de grondeigenaar kon de Tobruk in Ouddorp blijven. Stichting WO2GO had namelijk al een prima locatie in gedachte waar de betonnen kolos een prima bestemming zou kunnen krijgen. Een veel gehoorde opmerking is namelijk dat de Bunkerroute moeilijk te vinden is. Nu was dat in de oorlog uiteraard de bedoeling, maar tegenwoordig is het bunkercomplex een toeristische trekpleister geworden en komen mensen vanuit het hele land een kijkje nemen. Met de bunker langs de weg tegenover de opgang naar de route, zullen de mensen deze zeker niet snel meer voorbij rijden!

In de vroege  zaterdagmorgen stond er een klein leger aan mensen en materiaal klaar om de bijzondere klus te klaren. Het 28.000kg wegende gevaarte werd met een gigantische kraan van firma de Gier uit Rotterdam uit de bouwput getrokken en geplaatst op een dieplader van M. van Zanten uit Middelharnis, die het transport verzorgde naar de Punt. In de voorbereiding had aannemingsbedrijf Akershoek uit Ouddorp al het nodige werk verricht om het hijsen te vergemakkelijken en de nieuwe locatie klaar gemaakt voor plaatsing van de bunker. Rond de klok van 13:00 uur was de klus geklaard en is de Bunkeroute voorzien van een heel bijzondere wegwijzer!

De officiële onthulling zal plaatsvinden als de bunker is voorzien van een informatiepaneel en bewegwijzering.

Het project werd mede mogelijk gemaakt door (in willekeurige volgorde):

Aannemings,- verhuur & loonbedrijf Akershoek
J. Boeter Kraanverhuur
De Gier B.V. Rotterdam
M. van Zanten zand en grindhandel B.V.
Woningbouwvereniging “Beter Wonen” Goedereede
Provincie Zuid-Holland Erfgoedlijn Atlantikwall
Gemeente Goederee-Overflakkee
Echte bakker Akershoek Ouddorp
G.Z-H
Staatsbosbeheer
Rijkswaterstaat
Omgevingsdienst Haaglanden

Speciale dank aan de vrijwilligers die op deze dag, zoals altijd weer onmisbaar bleken te zijn:
Jan-Cees, Peter, Teun, Mark, Jim, Noah, Bastiaan, Leo en Rob

Van de hele operatie zijn een aantal fraaie opnames gemaakt door Jack Westhoeve en Rob Legerstee, deze zijn terug te kijken in het fotoalbum:

[wppa type=”cover” album=”21″][/wppa]

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.