Van bunkercomplex tot bunkerroute…

De Atlantikwall was een 2.685 kilometer lange verdedigingslinie, die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de kust van Europa aanlegden ter voorkoming van een geallieerde invasie uit zee. De verdedigingslinie liep vanaf Noorwegen door tot aan de grens met Spanje. Deze Atlantikwall bestond niet uit een aaneengesloten muur van verdedigingswerken zoals de naam suggereert, maar meer uit een aaneenschakeling van kustbatterijen, versperringen en ondersteuningsbunkers.

Ook al was Goeree-Overflakkee strategisch van ondergeschikt belang (er waren geen belangrijke industrieën, havens of spoorwegen), de kop van het eiland had wel degelijk een rol in de Duitse verdedigingslinie gezien haar ligging aan de kust. Van de oostzijde (Stel­lendam) tot aan de westzijde (de Punt) was Goeree dan ook langs de kuststrook uitgebouwd met in func­tie en grootte uiteenlopende vestingwerken en stellingen. Op de Punt werd een zwaar infanterie steunpunt gebouwd. Deze locatie was strategisch van zeer groot belang, want vanaf daar bestreken de kanonnen de ingang van de Grevelingen tussen Goeree en Schouwen. Na de oorlog werd tijdens een storm in 1948 een groot deel van de bunkers op het complex bedolven onder het zand en leek het in de vergetelheid te geraken. De vijf grootste bunkers bleven nog wel zichtbaar, maar werden al snel daarna overwoekerd door het duinstruweel. In 2011 werd de stichting WO2GO gevraagd om mee te werken aan een project om de bunkers weer zichtbaar, maar vooral ook weer ‘beleefbaar’ te maken. In samenwerking met Groenservice Zuid-Holland en Staatsbosbeheer hebben een grote groep vrijwilligers ruim een jaar lang zich in het zweet gewerkt om de betonnen kolossen weer in het zicht te krijgen. Met behulp van een schep en emmers zijn de bunkers beetje bij beetje leeg gehaald en werden met behulp van een prikstok de ondergestoven vestingwerken weer terug gevonden. Op het complex zijn paden aangelegd en is de gehele route voorzien van informatiepanelen en bewegwijzering en daarmee geheel zelfvoorzienend. De Bunkerroute is het hele jaar door te bezoeken. Ieder jaar wordt er met open monumentendag een speciale dag georganiseerd en zijn er dan de gehele dag rondleidingen en andere activiteiten. Ook wordt eenmaal per jaar een speciale dag georganiseerd voor de mindervalide bezoekers. Met terreinwagens worden deze bezoekers dan naar de bunkers gebracht.

Uiteraard is een rondleiding ook op aanvraag te boeken voor groepen van minimaal tien personen. Een deskundige gids neemt u mee langs de vestingwerken op het complex waarbij u zelfs de mogelijkheid krijgt om een kijkje te nemen in één van de bunkers! Een bijzondere ervaring als u zich tussen de 2,5 meter dikke muren weer even 70 jaar terug in de tijd waant. Bij elk van de achttien betonnen en gemetselde werken krijgt u een uitgebreide uitleg over de functie en interessante aanvullende informatie over de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee. In verband met de overwintering van vleermuizen in de maanden oktober tot en met maart worden rondleidingen alleen maar gegeven van april tot en met september.

Meer informatie vind u op de pagina ‘Rondleidingen‘.

bunkerroute-rondleiding