Prachtige schenking aan de stichting

Vandaag heeft de stichting een prachtige schenking mogen ontvangen van dhr. de Jong uit Groningen, zoon van dr. de Jong, die tijdens de Tweede Wereldoorlog huisarts was in Sommelsdijk. Op 5 april 1945 moest dr. de Jong naar de crashsite van een Amerikaanse B-17 bommenwerper al waar hij weinig meer voor de slachtoffers kon betekenen. In het weiland in de Sommeldijkse polder vond hij een deel van een soort kijker of vizier dat hij handig in zijn dokterstas liet verdwijnen. Zeventig jaar later heeft de stichting dit onderdeel dankbaar in ontvangst mogen nemen en hoogstwaarschijnlijk kunnen identificeren als de lens van een Norden bommenrichter. Deze richter was een uiterst geraffineerd stukje techniek, waarmee de bommenrichter in het vliegtuig redelijk accuraat zijn bommenlast kon laten vallen op een doel.

Het moge duidelijk zijn dat de stichting dankbaar is om met een tastbaar onderdeel van het toestel, het verhaal nog beter vorm te kunnen geven voor het nageslacht. De lens zal in 2016 in het Streekmuseum in de expositie van de stichting te bezichtigen zijn.

Dhr. de Jong had echter nog wat in zijn tas zitten voor de stichting! De volgende gift was een stapel papier wat wel hele unieke documenten bleken te zijn! Het betreft een aantal memoires van dhr. Han Boomsma, een van de welbekende tweelingbroers Boomsma uit Middelharnis. In diverse stukken met titels als ‘De Duitse legercode’, ‘Een rugzak vol geneesmiddelen’ of ‘Eerste loodvordering’ geeft dhr. Boomsma een unieke kijk in zijn leven op Goeree-Overflakkee tijdens de Tweede Wereldoorlog als lid van de illegaliteit. Uiteraard zal de stichting gaan kijken of deze verhalen openbaar gemaakt kunnen worden en indien mogelijk, dan ook de manier waarop.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.