Oorlogsslachtoffers Goeree-Overflakkee krijgen een gezicht

Stichting WO2GO is bezig met het samenstellen van een lijst met alle eilandelijke oorlogsslachtoffers. Op de lijst komen niet alleen de eilandbewoners die op Goeree-Overflakkee omkwamen, maar ook mensen van ‘de overkant’ die op het eiland stierven door oorlogsgeweld én eilanders die buiten Goeree-Overflakkee kwamen te overlijden. De stichting wil de lijst tijdens de maand ‘Vier je Vrijheid’ (van 13 april tot 17 mei 2015) presenteren.

Een lijst is maar een lijst. Aan de kille feiten – naam, geboortedatum, plaats, sterfdatum, doodsoorzaak – wil WO2GO foto’s toevoegen. “Wij willen de oorlogsslachtoffers een gezicht geven”, zegt Dennis Notenboom, voorzitter van de stichting die de geschiedenis van Goeree-Overflakkee tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzoekt en levend houdt.

Van een aantal oorlogsslachtoffers zijn er foto’s, deels uit het boek ‘Blijvend Gedenken’ van David Hoogzand, deels aangeleverd door bijvoorbeeld familie. Mede door het publiceren van de voorlopige lijst in de krant het Eilanden Nieuws, hoopt WO2GO dat er meer foto’s – en gegevens – loskomen. Dan kan in het voorjaar een zo compleet mogelijke lijst worden gepresenteerd en hebben zoveel mogelijk eilandelijke oorlogsslachtoffers een gezicht. Lezers van dit artikel kunnen daar dus een belangrijke bijdrage aan leveren. Door zelf foto’s aan te leveren en/of anderen daartoe te bewegen.

Foto’s en gegevens van eilandelijke oorlogsslachtoffers (1940-1945) kunnen worden doorgegeven aan WO2GO. Dennis Notenboom van de stichting is te bereiken via d.notenboom@wo2go.nl of 06 51859641.

Bij het samenstellen van de lijst is ‘Blijvend Gedenken’ als uitgangspunt genomen. Dat geeft een vrij volledig overzicht van de eilandelijke oorlogsslachtoffers. WO2GO heeft de slachtoffers eraan toegevoegd die op het eiland zijn geboren, maar later verhuisd naar elders. Die zijn opgespoord via de database van de Oorlogsgravenstichting. Bijvoorbeeld Flakkeese militairen die omkwamen in de Javazee en eilanders die het jappenkamp niet overleefden, staan nu ook op de lijst. Dat geldt ook voor meer niet-Flakkeeërs die tijdens de oorlogsjaren op Goeree-Overflakkee zijn overleden. Naast de Oorlogsgravenstichting was ook het Zeeuws krantenarchief een belangrijke bron.

Dennis Notenboom: “Op die manier is de lijst 40 procent groter geworden. Eerst stonden er ongeveer 160 namen van oorlogsslachtoffers op, nu 237. Zonder de Joodse burgers welteverstaan.” De in juni 1945, dus na de bevrijding, bij Ooltgensplaat gesneuvelden staan bijvoorbeeld ook op de lijst. Zij passen in de definitie: slachtoffer als gevolg van oorlogsgeweld of de gevolgen daarvan, zoals ziekte en honger.

Volgens de voorzitter van WO2GO is het een utopie om van alle oorlogsslachtoffers – 237 of meer – een foto te vinden. “Maar we willen er zoveel mogelijk verzamelen.” Dus: lezers, help de lijst compleet te maken! En zeg het voort aan mensen die het Eilanden-Nieuws niet lezen!

Tekst: Kees van Rixoort/Eilanden Nieuws

4 antwoorden
 1. Dennis Notenboom
  Dennis Notenboom zegt:

  Hallo Ina, in deze lijst staan alleen de dodelijke slachtoffers. Er komt tzt nog een thema met de titel ‘Mijnen’ en daar zou het verhaal van de oom van uw man zeker in kunnen!

  Beantwoorden
 2. Dennis Notenboom
  Dennis Notenboom zegt:

  Beste Wout, er hoort niemand bovenaan de lijst te staan, ieder slachtoffer is gelijk. De joodse slachtoffers worden herdacht in het thema Jodenvervolging op deze website.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.