Market Garden op G-O

Herdenkingsvlucht Dakota transportvliegtuig op 19 en 21 september

Op 17 en 18 september 1944 aanschouwen de bewoners van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden in de lucht een schouwspel dat grote indruk maakt. Een armada van vliegtuigen trekt in een onafgebroken stroom van west naar oost over de wateren en de eilanden. Honderden transporttoestellen, waarvan velen een zweefvliegtuig slepen. Bij de bewoners groeit de hoop dat de oorlog nu spoedig afgelopen zal zijn. Want zo’n enorme macht, wat kan de Duitse bezetter daartegen nog beginnen? Enkele dagen later sijpelt het droevige nieuws echter door: de militaire acties bij Arnhem en Nijmegen, die het doel waren van de luchtarmada en later bekend  werden als Market Garden, zijn uitgelopen op een drama. Het bleek een brug te ver. De zo gewenste overwinning op de Duitse troepen en de bevrijding van het grootste deel van Nederland is nog niet in zicht. Een hongerwinter staat westelijk Nederland nog te wachten. Dit jaar is de 70 jarige herdenking van de Slag om Arnhem. Dat leidt ook tot de herdenking van een voorval op Flakkee op 18 september 1944. En daarvoor heeft de stichting WO2GO een paar acties georganiseerd waaronder een herdenkingsvlucht van een Dakota, een lezing en de uitgave van een boekje.

Noodlanding zweefvliegtuig 18 september 1944

De lezer zal zich wellicht afvragen wat de link is tussen de Slag om Arnhem en Goeree-Overflakkee. Feit is dat niet alle vliegtuigen uit de luchtarmada Arnhem bereiken. Eén van de zweefvliegtuigen moet een noodlanding maken op Flakkee omdat de sleepkabel breekt door een bijna botsing met een naast vliegende Dakota. De beide piloten en drie inzittende soldaten worden gevangen genomen. Op basis van de verklaringen van ooggetuigen is er jarenlang gedacht dat het Canadezen waren. Naspeuring van de stichting WO2GO leidde echter richting Groot-Brittannië. Het vele zoekwerk had resultaat. Niet alleen werden alle details van die vlucht op  18 september 1944 gevonden, maar ook één van de beide piloten, te weten Sgt. Douglas Smithson, levend en wel. Na al die jaren was ook zijn geheugen wat achteruit gegaan, maar Douglas had in die tijd nauwgezet een dagboek van zijn missies in de periode 1939-1945bijgehouden. En dat waren er vele: Duinkerken, D-Day, de vlucht naar Arnhem met zijn gevolgen en drie Duitse gevangenkampen. Op 8 juni 2010 heeft het bestuur van WO2GO Douglas Smithson en zijn vrouw thuis bezocht. Hij verkeerde al die jaren in de veronderstelling dat hij een noodlanding had gemaakt op Schouwen. Om die reden heeft hij na de oorlog nooit iets terug kunnen vinden in onze  geschiedschrijving. Op basis van zijn dagboek, onderzoek in de Britse archieven en de hulp van diverse Nederlandse onderzoekers was het daarna niet zo’n grote stap meer (maar wel veel werk!) om een boekje te schrijven over Douglas en zijn avonturen. Dit boekje wordt in een gelimiteerde oplage vanaf 20 september a.s. verkocht. Douglas Smithson is overigens nog getuige van het uitbrengen van dit boekje, hij leeft anno 2014 nog. En dat maakt dit extra bijzonder in het jaar waarin we zijn noodlanding en Market Garden na 70 jaar opnieuw herdenken.

Herdenkingsvlucht Dakota

Als bijzonder onderdeel van de herdenking van het voorval op 18 september 1944,  is het de stichting WO2GO gelukt toezegging te krijgen voor een vlucht over Goeree-Overflakkee van een bijzonder toestel uit de Tweede Wereldoorlog. Dit keer het beroemde transportvliegtuig de Douglas C-47 Dakota, in de burgerluchtvaart bekend als de DC-3. Honderden van deze toestellen brachten in september 1944 de parachutisten naar Arnhem en Nijmegen. Het betreffende toestel vliegt bij de Battle of Britain Memorial Flight van de basis RAF Coningsby in Engeland. Op 19 t/m 21 september is dit toestel in Nederland ter gelegenheid van de 70 jarige herdenking van de Slag bij Arnhem. Zowel op de heenvlucht op 19 september als op de terugvlucht op 21 september komt het toestel over Goeree-Overflakkee. Op 19 september is het centrale aanvliegpunt Middelharnis, op 21 september vliegt het toestel eerst over het herdenkingspaneel aan de Krammerdijk (zuidoostelijk van Oude-Tonge) dat een directe link met de Dakota heeft, daarna over Middelharnis terug naar Engeland. De stichting nodigt belangstellenden (tijdig) aanwezig te zijn bij het paneel aan de Krammerweg. De exacte tijden van de beide vluchten zijn nog niet bekend, de stichting zal dat op de website www.wo2go.nl en Facebook tijdig publiceren en actueel houden.

Lezing Market Garden

In samenwerking met de bibliotheek Zuid-Hollandse eilanden geeft de stichting op zaterdagmiddag 20 september twee lezingen met filmbeelden over Market Garden en de noodlanding van het zweefvliegtuig op 18 september 1944 bij Oude-Tonge/Achthuizen. Deze vinden plaats in het Diekhuus, 13:30-15:30 uur. Toegang € 5,–, aanmelding via de website van de bibliotheek op http://www.leerenbeleef.nl/Activiteiten?cursusid=321 of telefonisch via 0187-485644 of via 0181-315 111. Na de lezing presenteert de stichting het boekje over Douglas Smithson dat ter plaatse gekocht kan worden tegen € 7,50 per stuk. Voor de geïnteresseerden zijn er ook een aantal prenten te koop van de noodlanding die door Douglas Smithson zelf zijn gesigneerd.

 Voor verdere informatie, zie de website van de stichting WO2GO op www.wo2go.nl of op de Facebook pagina van de stichting.

btf56

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.