KABOEM!

Op dinsdag 10 november 2015 wordt een uniek lespakket voor het basisonderwijs over de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee gepresenteerd. Een samenwerkingsverband tussen stichting WO2GO, twee basisscholen en Kunstgebouw heeft een prachtig lespakket opgeleverd. Het eilandelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit bracht de partijen bij elkaar en zorgde voor financiering en coördinatie.

Stichting WO2GO had al enkele jaren de wens om hun kennis en materialen ter beschikking van het basisonderwijs te stellen. Tijd en expertise ontbraken echter om in eigen beheer een lespakket te ontwikkelen en te produceren. De mensen achter Cultuureducatie met Kwaliteit hebben contact gelegd met Kunstgebouw met de vraag of zij van het ruwe materiaal een goed onderwijsproject konden maken. In de personen van Karin Kievit en Elke Scheffers vond Kunstgebouw twee professionals, die deze klus konden en wilden klaren. De aldus ontstane werkgroep werd versterkt met leerkrachten van de basisscholen Roxenisse (Melissant) en De Westhoek (Ouddorp), die gedurende het maakproces adviseerden vanuit het gezichtspunt van het onderwijsveld.

Het resultaat is een unieke lessenserie voor de eilandelijke basisscholen. Onder de titel Kaboem! staan in het lesmateriaal de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog – en met name de luchtoorlog op en boven het eiland – centraal. Natuurlijk zal de geschiedenisles op school het grote verhaal van de oorlog blijven behandelen. Met de klas op de fiets naar de plek waar een bommenwerper neerstortte brengt alles echter plotseling heel dichtbij en maken het hart open voor reflectie en bezinning. Leerlingen geven vervolgens uiting aan de opgedane indrukken via creatieve verwerkingsopdrachten.

Kaboem! wordt op dinsdag 10 november 2015 om 16:30 gepresenteerd op basisschool Roxenisse te Melissant in aanwezigheid van wethouder de Jong van cultuur. Na de presentatie is het lesmateriaal voor alle basisscholen te downloaden vanaf www.wo2go.nl. Op deze website is onder ‘Educatie’ een introductievideo te zien over Kaboem!.

Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) is een landelijk programma, bedoeld om cultuureducatie een vaste plaats te geven in het curriculum van de basisschool. Daarbij wordt verbinding gezocht met de lokale culturele omgeving. Deskundigheidsbevordering van leerkrachten en cultuuraanbieders en borging van cultuuronderwijs binnen de school zijn de belangrijkste doelen. Vanaf 2016 gaat cultuuronderwijs behoren tot het aandachtsgebied van de Onderwijsinspectie. De eilandelijke uitvoering van CmK is in handen van Ingrid Fijen (projectleider Kunstgebouw), Ada Overwater (gemeentelijk beleidsadviseur Cultuur en Erfgoed) en Hugo Verweij (Cultuurnetwerker/Cultuurcoach gemeente Goeree-Overflakkee).

Handleiding-leerkrachten

1 antwoord
 1. Jolanda Tanis
  Jolanda Tanis zegt:

  Wat een geweldige bijeenkomst in de gastvrije school van Melissant.
  Duidelijke uitleg en mensen die feeling hebben om de geschiedenis op een goede manier door te geven aan de volgende generatie.
  Wij gaan hier zeker mee aan de slag op onze basisschool.
  Bedankt voor deze mooie lessenserie

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.