In Duitse dienst

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn zeer vele honderden, grotere en kleinere Nederlandse visserijvaartuigen gevorderd en door de Kriegsmarine voor vele uiteenlopende doelen in gebruik genomen. De Duitse marine gebruikte deze Nederlandse schepen voor een veelheid van functies zoals daar waren: Minensuchboot, Vorpostenboot, Nebelträger enz., enz.

Deze schepen zijn tijdens de oorlog over heel Europa verspreid geraakt, van de Noordkaap in Noorwegen tot de Russische Zwarte Zee en van de Golf van Biskaje tot de oostelijke Oostzee landen.

Ook de vaartuigen van de Goerese vissers met hun thuishavens Stellendam, Ouddorp en Goedereede ontkwamen niet aan deze vorderingen door de Duitsers. De vorderingen van deze vissersvaartuigen vormen het onderwerp van een presentatie van stichting WO2GO op vrijdag 20 november a.s.

Amateurhistoricus Hans Jehee zal tijdens zijn presentatie uitgebreid ingaan op juist deze vorderingen van de Goerese vissersschepen. Dat de plaatsen Stellendam, Ouddorp en Goedereede zwaar werden getroffen door de vorderingen ligt voor de hand. Vele tientallen schepen gingen over in Duitse dienst en daar zijn ervan relatief veel na de oorlog niet naar het eiland Goeree Overflakkee teruggebracht.

Voor deze plaatsen zijn drie grote en twee kleinere vorderingsgolven geweest:

  • september 1940: eerste grote groep schepen gevorderd t.b.v. zogenaamde operatie Seelöwe (de geplande invasie van Engeland); een aantal van deze schepen hiervan is zelfs in de Zwarte Zee terecht gekomen
  • februari 1941, enkele schepen t.b.v. het Rheinflottille
  • maart 1943, enkele voor Stellendamse vissers in aanbouw zijnde schepen voor het Maasflottille
  • april 1943, schepen als Nebelträger t.b.v. de bescherming van Duitse Noord- en Oostzeehavens met kunstmatige mist
  • vanaf oktober 1944 wordt de situatie verwarrender, veel schepen moesten vanwege de oorlogssituatie uit veiligheidsredenen naar Rotterdam worden gebracht; sommige bleven achter in hun thuishavens en andere weer werden door hun eigenaren tot zinken gebracht om ze uit Duitse handen te houden; in maart 1945 worden zelfs nog bijna 20 schepen in Rotterdam/Schiedam gevorderd en via Amsterdam naar Duitsland gebracht

Al deze vorderingen zullen uitgebreid worden behandeld en in de context van de Tweede Wereldoorlog worden geplaatst. Tevens zal Jehee aandacht besteden aan de huur- en schadevergoedingen tijdens en na de oorlog.

Hans Jehee doet al tientallen jaren onderzoek in Nederlandse, Duitse en Engelse archieven naar tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland gevorderde schepen en hun geschiedenis in Duitse dienst.

Tijdens de presentie kunnen uiteraard vragen worden gesteld over het onderwerp zo ook over andere gevorderde schepen in Nederland, eveneens kunnen toehoorders hun vragen kwijt over bijvoorbeeld over de lucht/zeeoorlog langs de Nederlandse kust.

De lezing georganiseerd door stichting WO2GO op vrijdag 20 november over de vordering van de Goerese schepen wordt gehouden in het verenigingsgebouw het Haagse Huus in Stellendam, Haagsestraat 4a. De lezing begint om 20.00u en de zaal is open vanaf 19.30 u. Entree is gratis, maar reserveren is gewenst! Dit kan via email info@wo2go.nl of telefonisch 06- 51 859 641 (Dennis Notenboom).

visserschip

De Blijde Aankomst (de GO 13) in Duinkerken.

 

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.