In memoriam: Richard C. Haine

Op 1 november 2008 kregen we per brief uit Engeland het droevige bericht dat in zijn woonplaats te Ipswich op 30 september 2008 overleden is:

Richard Cummins Haine, DFC OBE, rtd. group captain RAF

haine

Richard Haine had een lange carrière in de Engelse luchtmacht (de Royal Air Force) waar hij voor zijn verdiensten tijdens en na de Tweede Wereldoorlog onderscheidingen kreeg en geridderd is. Hij had (samen met zijn staartschutter Kramer) op 10 mei 1940 de onbestemde ‘eer’ het allereerste Engelse vliegtuig te zijn dat op ons eiland neerstortte als gevolg van de die dag begonnen oorlogshandelingen. Veel oudere inwoners herinneren zich dit toestel op de slikken nabij Herkingen nog als gisteren. Beide piloten overleefden deze noodlanding en keerden terug naar Engeland.

Ons onderzoek in het voorjaar van 2008 wees uit dat Richard nog in leven moest zijn. Kort daarop hebben we inderdaad contact kunnen leggen en een briefuitwisseling met deze veteraan ontstond. Richard heeft enkele weken voor zijn onverwacht overlijden de van zijn toestel gemaakte aquarellen nog zelf gesigneerd. Nu een nog trotser bezit van onze stichting. De geschiedenis van Richard Haine op en na die 10emei is uitgebreid weergegeven op deze website, zie Richard C. Haine.

Richard is overleden de dag voordat hij 93 jaar oud zou worden. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Evelyn, de familie en vrienden. We wensen ze alle sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Lest we forget

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.