Adriaantje Kroon, geboren op 19 november 1930 en overleden op 31 maart 1945

Zaterdag 31 maart 1945 was een dramatische dag voor het gezin Kroon uit Langstraat. Adriaantje (14 jaar) en haar zusje Johanna ( 9 jaar)kwamen om bij een bombardement op de steenfabriek ‘de Roodvoet’ bij Rijswijk aan de Nederrijn. Een ander zusje, Maria Francina ( 8 jaar), raakte zwaargewond en overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

Het gezin Kroon (vader Marinus,moeder Lena Kachelland en 9 kinderen) was in februari 1944 geëvacueerd. Via de werkgever van vader, Maarten van Nieuwenhuizen uit Ooltgensplaat, was er voor zes gezinnen huisvesting en werkgelegenheid geregeld. Marinus kreeg werk in de steenfabriek, wat een hele verandering geweest moet zijn voor iemand die altijd op het land gewerkt had. Het gezin kon een deel van een bedrijfswoning op het terrein betrekken.

In het haventje van de steenfabriek hadden enkele binnenvaartschippers hun toevlucht gezocht om aan vordering van hun schepen door de Duitsers te ontkomen. De ondergrondse had de geallieerden getipt, dat het haventje gebruikt werd voor het lossen van munitie.  Daarop werd een bombardement gepland, uitgevoerd door 36 Spitfires van 3 Poolse squadrons van de 3e Wing, opgestegen vanaf Gilze-Rijen.  Er werden 138 bommen gegooid op de haven en gebouwen van de steenfabriek, waar op dat moment geen munitie gelost of aanwezig was.

Adriaantje speelde op die noodlottige avond met haar zusjes en vijf vriendinnetjes op het speelterrein bij de fabriek. Een voltreffer maakte een eind aan hun leven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.