In de nacht van 29 op 30 mei 1943 vliegt een Engelse Vickers Wellington bommenwerper over Den Bommel. Het toestel wordt belaagd door een Duitse nachtjager. Kort daarna stort het brandend neer nabij Goudswaard.

Van de vijfkoppige bemanning sneuvelen de Engelse radiotelegrafist Les Hardy en de Canadese staartschutter Gorden Thompson. De drie anderen redden zich met hun parachute. De Engelse bommenrichter John Barter en de Canadese piloot Bill grigg komen bij Goudswaard terecht en worden gevangen genomen. De vijfde man navigator Kenneth Jordan uit Engeland komt terecht in het Haringvliet. Visser Teun Klop vindt hem Bewusteloos en brengt hem naar Den Bommel. Doktor Gerrit Buth en zijn vrouw Geertruida (Truus) ontfermen zich over Kenneth, waardoor hij bij bewustzijn komt. Zijn geluk is van korte duur, want de Duitsers arresteren hem. Kenneth verblijft de rest van de oorlog achter Duits prikkeldraad. Er is tussen de arts en patiënt echter een vriendschap geboren. Kenneth overleeft de kampen, maar moet na de oorlog  voor tuberculose worden behandeld. Hij is verheugd als hij in het ziekenhuis een brief krijgt van doktor Buth. Het contact is hersteld!

In 1947 bezoekt Kenneth met zijn vrouw Sylvia de familie Buth. Andere bezoeken volgen. Eén van de zonen van de familie Buth wordt zelfs vernoemd naar de Engelsman. Na het overlijden van doktor Buth (1977) en zijn vrouw (1997) zetten hun kinderen het contact met Kenneth Jordan voort.


[wppa type=”photo” photo=”577″][/wppa]

In Memoriam: Kenneth Jordan


 

 

[wppa type=”slide” album=”19″][/wppa]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.