In het voorjaar van 1943 kregen de bewoners van het eiland Goeree- Overflakkee voor het eerst te maken met de zogenaamde Arbeitseinsatz, oftewel verplichte tewerkstelling in Duitsland. Jongemannen die geboren waren in de jaren 1923 of 1924 werden opgeroepen voor de keuring in Vlaardingen, waarna zij die waren goedgekeurd zich op 21 juni 1943 moesten melden in Rotterdam van waar zij op transport werden gesteld richting Duitsland. Het geschatte aantal arbeidskrachten dat van Goeree-Overflakkee afkomstig was ongeveer driehonderd. Alhoewel de meesten van hen zich wel realiseerden dat de situatie in Duitsland er niet geheel rooskleurig uit zou zien, was de situatie onder de jongens redelijk gelaten. Hoe anders was het met de Arbeitseinsatz die in december 1944 plaatsvond!

In november 1944 was de bevolking van Rotterdam opgeschrikt door een zeer grote razzia waarbij alle mannen in de leeftijd van 17 t/m 40 jaar werden bijeengedreven en op transport werden gesteld naar Duitsland. Dit was uiteraard niet onopgemerkt gebleven op Goeree-Overflakkee en ook hier werd gevreesd voor razzia’s. In de vroege morgen van 20 december 1944 was inderdaad het eiland aan de beurt. In een stellingsbevel werden alle mannen, geboren in de jaren 1904 t/m 1927, opgeroepen zich meteen te melden in de daarvoor aangedragen locaties. Dat het de bezetter serieus aangelegen was, bleek wel uit het feit van de maatregelen die de andere dag werden aangekondigd. Een groot aantal mannen bleek zich niet te hebben gemeld en de Inselkommandant kondigde aan, dat bij het zoeken naar de mannen, iedere tiende gevonden dwangarbeider zouden worden doodgeschoten, zijn woonhuis zou worden verbrand en de overige mannen in een concentratiekamp zouden worden gezet in plaats van te werk worden gesteld. Aan deze maatregelen werd niet getwijfeld en de vele mannen meldden zich alsnog. Een onzeker en gevaarlijk reis stond hen te wachten in een Duitsland dat nu dag en nacht gebombardeerd werd door de geallieerde luchtarmada en de eerste grondtroepen reeds de grens van het eens zo machtige Duitse Rijk gepasseerd.

In dit thema Arbeitseinsatz wordt dieper ingegaan op deze verplichte tewerkstelling in Duitsland, waarbij een groot aantal mannen van Goeree-Overflakkee om het leven is gekomen door de slechte leefomstandigheden en  de bombardementen en beschietingen op de steden en fabrieken waar zij waren tewerkgesteld.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.