Fotoalbum

Beginpagina » Fotoalbum

Collectie dhr. de Man

Het verhaal achter deze fotocollectie is wellicht even uniek als de beelden zelf zijn. Als fotograaf en eigenaar van een winkel op de Straatdijk werd dhr. Johannis de Man soms door Duitsers gevraagd om foto’s die zij hadden gemaakt te ontwikkelen en af te drukken. De reden waarom is niet precies bekend, maar wellicht als aandenken maakte dhr. De Man soms een extra afdruk voor zichzelf. Het resultaat is een aantal foto's die een bijzondere kijk geven op het leven van de Duitse soldaat in het kleine dorpje Dirksland. De sfeer oogt nog als een ‘vakantiekiekje', dit zou gedurende de loop van de oorlog drastisch veranderen! Deze unieke fotocollectie is ons ter beschikking gesteld door de zoon van dhr. De Man, namelijk dhr. P. de Man uit Dirksland. Ondanks de matige kwaliteit van sommige foto's en de tand des tijds die het materiaal niet spaarde, heeft hij de foto's nog dusdanig kunnen restaureren dat deze voor het nageslacht bewaard zijn gebleven. Hiervoor onze hartelijke dank.

Verdrinkend Land - Illegale Foto Documentatie

"Over tien jaren is veel herinnering versleten, over vijfentwintig jaren wordt het al legende. Maar foto's blijven. Latere Flakkeesche geslachten zullen naar de plaatsen zoeken, waar deze foto's genomen werden en zich vergewissen.... stond het water zo hoog?" Deze woorden schrijft dhr. J. Boomsma als voorwoord in het boek "Verdrinkend Land" in september 1945. Ruim 60 jaar later blijken die woorden destijds niet uit de lucht gegrepen te zijn. Overleveringen van mensen die de oorlog destijds bewust hebben meegemaakt worden met het verstrijken van de tijd steeds spaarzamer. Echter de foto's die een unieke kijk geven op Goeree-Overflakkee tijdens de oorlog in het boek "Verdrinkend Land" blijven bestaan. Helaas zijn deze voor steeds minder mensen openbaar, omdat het boek moeilijk te verkrijgen is en de nog wel aanwezige boeken voor de hoofdprijs verkocht worden. Door het publiceren van het fotomateriaal uit het boek op onze website, dragen wij in ieder geval zorg dat Boomsma's wens werkelijkheid blijft. Foto's zullen de herinneringen levend houden.

Widerstandsnest 222H

In de dijk van de Preekhilpolder langs het Grevelingenmeer, ligt een uit 1942 daterend bunkercomplex. Dit voormalige Duitse verdedigingswerk was een onderdeel van de Duitse Atlantikwall. De stelling aan de Preekhil is een infanteriestelling die door de Duitsers werd aangeduid als het Widerstandsnest 222 H.

Fotowedstrijd Herdenkingsvlucht

In dit album staan de ingezonden foto's die hebben deelgenomen aan de wedstrijd met het onderwerp 'Herdenkingsvlucht Lancaster boven Goeree-Overflakkee, 5 mei 2014'. De foto's werden gejureerd door drie onafhankelijke juryleden, maar een vierde jurylid, namelijk de bezoekers van onze website, hadden ook een stem.

Monument 1LT Robert E. Stover

Op 2 mei 2009 werd het monument onthuld ter ere van 1LT Robert E. Stover. Het was het eerste gedenkteken dat de stichting oprichtte en velen volgden nog daarna. In dit fotoalbum vind u een kleine selectie van foto's die werden genomen voor, tijdens en na de herdenking. Meer informatie over dit trieste lot van deze jonge Amerikaanse piloot vind u op de website.

Onthullingen Informatiepanelen

In dit album vind u diverse andere fotoalbums van onthullingen van de luchtoorlog informatiepanelen die stichting WO2GO heeft geplaatst.

Verhuizing Tobruk bunker

Op zaterdag 14 mei was het dan eindelijk zo ver. Na maanden van voorbereiding, kon een Tobruk bunker verhuisd worden van het Hoge Pad in Ouddorp naar de Bunkerroute op de Punt. Van de operatie zijn een aantal fraaie opnames gemaakt.