Slag om de Schelde

Op vrijdagavond 8 november presenteert stichting WO2GO andermaal een bijzondere avond in het kader van 75 jaar vrijheid, waarbij de stichting in 2019 en 2020 uitgebreid stilstaat! Tijdens de laatste filmavond van 27 september ging militair historicus Johan van Doorn in op de operatie Market Garden. Hij vertelde toen dat deze operatie veel gemeen had met de oorsprong van de Slag om de Schelde. Reden om op 8 november hierop terug te komen.
Centraal staat de vraag waarom de Slag om de Schelde niet in september 1944 plaatsvond. Immers, de Britten hadden vanaf begin september Antwerpen vast in handen. In het recent verschenen “standaardwerk” over de Slag om de Schelde is door de beide auteurs het kennelijke negeren door Montgomery van de mogelijkheden van een snelle verovering van Zeeland meerdere malen omschreven als een blunder. Van Doorn zal echter de bezoekers een duidelijk tegengeluid presenteren, door aan te tonen dat het in september 1944 allemaal een stuk genuanceerder lag en er helemaal geen sprake was van een blunder. Hetgeen Van Doorn vertelt is gebaseerd op recent en uitgebreid onderzoek in de buitenlandse militaire archieven met als doel aanknopingspunten te vinden voor een dergelijk tegengeluid. Na afloop is het aan de bezoekers zelf om een oordeel te geven over de beide visies. Tijdens de gehele avond zullen afwisselend korte stukken originele filmbeelden worden vertoond. De avond begint zoals gebruikelijk om 20.00 uur met een inloop van 19.30 uur en duurt tot ongeveer 22.15 uur met tussendoor de bekende koffiepauze. Napraten is natuurlijk mogelijk.
 
De “filmavond” wordt weer georganiseerd in de zaal van het verenigingsgebouw de Poort, Voorstraat 14, in Melissant. Entree is gratis, maar reserveren is verplicht en kan bij stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom op 06-51 859 641.
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.