Prijsuitreiking fotowedstrijd

Op 5 mei jl. was bijna geheel Goeree-Overflakkee getuige van de memorabele herdenkingsvlucht van de Avro Lancaster bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. De Lancaster vloog over de vier plaatsen waar in de oorlog evenzoveel Lancasters zijn neergestort. De bemanning van dit unieke toestel draaide op elke locatie kundig een paar rondjes op geringe hoogte, waarbij niet alleen het toestel goed bekeken kon worden maar vooral ook het geluid van de vier machtige Rolls Royce Merlin motoren veel indruk maakte. De stichting WO2GO, die deze vlucht georganiseerd had, heeft hierover veel positieve reactie gehad. Dat werd ook teruggezien in de inzendingen voor de fotowedstrijd, veel foto’s en van hoge kwaliteit. Het was voor de jury bestaande uit Piet de Man, Piet Noordermeer en Jaap van Nieuwenhuyzen dan ook nog een flinke opgave daaruit de mooiste foto’s te selecteren, rekening houdend met de uitgangspunten die de stichting geformuleerd had. De keuze was uiteindelijk unaniem voor de foto’s van resp. Stef Keur, Arjan Huizer en Peter Taale. Een vierde foto, waarop twee jongetjes met een Nederlandse vlag bij één van de herdenkingspaneel staan, met in de verte de Lancaster, werd van een speciale prijs voorzien door de jury. Op 12 juli jl. vond in het streekmuseum te Sommelsdijk de prijsuitreiking namens de stichting WO2GO plaats door jurylid Piet de Man. Tevens aanwezig waren voorzitter Rinus van Dam van het streekmuseum Kees Stoutjesdijk als secretaris-penningmeester van WO2GO. De winnende foto’s zijn daar te zien.

Juryvoorzitter Piet de Man met de winnaar Stef Keur met de winnende foto.

Het streekmuseum was voor deze gelegenheid een zeer toepasselijke locatie aangezien de stichting WO2GO dit jaar een expositie over de vier op Goeree-Overflakkee neergestorte Lancasters heeft ingericht. Stoutjesdijk: “We zijn bijna rond met het onderzoek naar de vier Lancaster crashes en we hebben dit jaar willen gebruiken in de aanloop naar de publicatie van ons boek hierover. Dat komt uit in het voorjaar van 2015. In het streekmuseum laten we vooral het drama achter de crashes zien, namelijk het verlies van 29 jonge levens. Met behulp van foto’s, tekeningen en toelichting wordt het droevige verhaal van de hierbij omgekomen bemanningsleden verteld. Bijzonder is ook dat er originele onderdelen van de Lancasters te zien zijn”. De stichting heeft voor 5 mei 2015 aan de Engels luchtmacht opnieuw een herdenkingsvlucht van de Lancaster gevraagd. Zo dit opnieuw kan plaatsvinden, zal de stichting daaraan aansluiting zoeken voor de presentatie van het boek.

In het streekmuseum is naast de Lancaster expositie ook een bijzondere tentoonstelling over de mei-dagen van 1940. Aan de hand van uniek materiaal, in bruikleen van Mark Grinwis uit Ouddorp, kan de bezoeker een beeld vormen hoe de Nederlandse soldaten zich hebben moeten verdedigen tegen een oppermachtig Duits leger. Helaas zijn daar ook jongens om het leven gekomen die van Goeree-Overflakkee kwamen. Ook hiervan wordt een en ander verteld, in de geest van het motto van de stichting WO2GO ‘opdat we niet vergeten’. Het streekmuseum is tot 1 november beperkt open, zie hiervoor de website www.streekmuseum.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.