Lichtjes op oorlogsgraven op G-O

Op kerstavond 1991 plaatsten schoolkinderen voor de eerste keer, op alle graven op de Canadese militaire begraafplaats te Holten, brandende kaarsen. Het initiatief hiertoe werd  genomen door Leena van Dam. In haar geboorteland Finland is het traditie om op deze wijze op kerstavond overleden geliefden te herdenken. Sindsdien branden er op 24 december elk jaar kaarsjes op de 1.394 graven van Canadese militairen. Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats  een lichtje te branden.  Hij zette vervolgens een Facebook actie op, in de hoop dat het idee werd opgepakt door anderen. De respons was ongelofelijk, op kerstavond brandden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. 

In 2016 krijgt dit mooie project uiteraard weer een vervolg en zijn er inmiddels al meer dan 200 plaatsen aangemeld, waar op kerstavond een kaarsje zal branden bij een oorlogsgraf. Stichting WO2GO zal dit jaar ook voor het eerst meedoen met ‘Lichtjes op oorlogsgraven’. Omdat de voorbereidingstijd wat kort is, heeft de stichting besloten om voor dit jaar alleen de kaarsjes te plaatsen bij de graven van geallieerde militairen. Op Goeree-Overflakkee liggen in totaal nog dertig militairen begraven en wel in Den Bommel, Herkingen, Middelharnis, Sommelsdijk, Goedereede en Ouddorp. De rouwkaarsen die geplaatst worden, branden zo’n vijftig uur en zo zal dus op beide kerstdagen een lichtje branden ter herinnering en hen die gevallen zijn voor onze vrijheid.

Op diverse begraafplaatsen op het eiland liggen ook nog burgers en Nederlandse militairen begraven die slachtoffer zijn geworden van de oorlog. De stichting moet dit nog goed inventariseren , maar in 2017 zal er ook bij hen zeker een kaarsje branden op Kerstavond. Men is uiteraard vrij om dit zelf voor deze kerst ook al te doen!

Stichting WO2GO heeft met veel families van de geallieerde militairen contact en het is dan ook een mooi gebaar om hen een aantal mooie foto’s te sturen van de lichtjes op de oorlogsgraven. De stichting nodigt u dan ook uit om foto’s te maken van het graf bij kaarslicht en deze op te sturen naar de stichting via info@wo2go.nl. Deze foto’s stuurt WO2GO door naar de nabestaanden en tevens wordt een selectie van de mooiste foto’s op de website en de Facebookpagina van de stichting geplaatst.

Graag wel aandacht voor het feit dat u een begraafplaats betreedt. Dit betekent gepast gedrag.Het kan donker kan zijn, neem dus een zaklamp of iets dergelijks mee. Heb respect voor de overledenen, loop dus niet over graven en denk aan het volume van u stem, stilte wordt op prijs gesteld.

image-4675604

Canadese militaire begraafplaats in Holten. (foto: de Stentor)

2 antwoorden
 1. Els van Wageningen
  Els van Wageningen zegt:

  Kerstavond

  De sneeuw knispert
  zacht onder de
  vele voetstappen.
  De stilte is doods
  en vredig tegelijkertijd.
  In alle rust en eerbied
  wordt bij ieder graf
  van een geliefde,
  vader of zoon
  een licht neergezet
  als eerbetoon
  aan deze Canadese
  soldaten
  die in de strijd
  voor onze vrijheid
  het leven hebben gelaten.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.