In memoriam: Bill Effinger

Op een koude winterse woensdagmiddag op 6 december 1944, maakt een Amerikaanse B-17 bommenwerper een geslaagde noodlanding in de polder Het Oudeland nabij Ouddorp. De bemanning, onder leiding van tweede luitenant Robert C. Miller, kan het toestel gelukkig heelhuids verlaten. Onder hen is ook de buikkoepelschutter, William ‘Bill’ Effinger, een jonge knul van 19 jaar oud, die pas zijn derde missie vliegt. Door het lot staat hij op die dag met zijn laarzen in de zanderige bodem op een eiland ergens in Holland, heel ver van huis. Bill en de rest van de bemanning worden krijgsgevangen gemaakt, maar overleven gelukkig wel de oorlog.

De B-17 bommenwerper Mr. Tacoma in de Ouddorpse polder.

Ruim zestig jaar na zijn eerste kennismaking met Ouddorp, keert Bill terug naar Nederland. Na in contact te zijn gekomen met Fred Hoek, keert hij in 2006 met zijn vrouw Joan terug naar de plaats, waar de gezagvoerder van hun B-17, de succesvolle noodlanding maakte. Een bijzonder moment voor de oude veteraan. Het zal echter niet de laatste keer zijn dat hij Goeree-Overflakkee bezoekt, want in 2010 komt hij andermaal naar het eiland, deze keer op uitnodiging van stichting WO2GO. Bill onthult op 5 mei van dat jaar het eerste informatiepaneel van de stichting, dat herinnert aan een voorval tijdens de luchtoorlog boven het eiland. Hij doet dit echter niet alleen, want Gary Pavlic vergezelt hem op deze reis. Gary is de zoon van Stan Pavlic, de staartschutter van de bemanning die op 6 december 1944 Ouddorp aandeed. Tevens bezoekt het gezelschap het Streekmuseum in Sommelsdijk, waar Bill een diorama onthult. Modelbouwer Pieter den Ouden van WO2GO heeft het bewuste toestel zo exact mogelijk nagebouwd en de oude veteraan waardeert het enorm!

Enige weken geleden ontving WO2GO het nieuws dat Bill een zware hersenoperatie had moeten ondergaan. Hij had het echter wonderwel goed doorstaan en knapte zelfs al wat op. Helaas verslechterde zijn toestand plotseling door onbekende complicaties. Bill, die de kwaliteit van het leven hoog had staan ging deze strijd verliezen.  Gisteren bereikte ons het trieste nieuws dat William ‘Bill’ Effinger op 26 december 2017 is overleden. Wij wensen zijn vrouw Joan en hun vier dochters, heel veel sterkte toe met het verlies.

 

Bill Effinger, 26 december 2017

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.