Historische vliegtuigen bezoeken Oude-Tonge

Wederom zal de recent opgerichte stichting WO2GO (Wereldoorlog 2 op Goeree-Overflakkee) een voor Goeree-Overflakkee unieke bijeenkomst verzorgen. Dit keer betreft het de onthulling van een monument voor een in de Tweede Wereldoorlog op het eiland omgekomen Amerikaanse piloot. De stichting organiseert deze bijeenkomst in nauwe samenwerking met de gemeente Oostflakkee, het waterschap Hollandse Delta en de Koninklijke Luchtmacht. Het is een monument ter nagedachtenis aan 1e Luitenant Robert E. Stover die op 30 juli 1943 bij Den Bommel om het leven kwam. Tijdens het luchtgevecht heeft Stover zijn toestel tijdig kunnen verlaten maar om onduidelijke redenen is zijn parachute niet geopend. Zijn vliegtuig, eenRepublic P-47C Thunderbolt, is twee jaar geleden bij toeval gevonden bij het vergraven van een watergang langs de Oudelandsedijk nabij Oude-Tonge. De stichting heeft het monument op exact dezelfde plaats opgericht als waar het toestel op die noodlottige dag in 1943 in de aardbodem verdween.

De officiële onthulling zal plaatsvinden op zaterdag 2 mei tussen 15:00 en 16:00 uur ter plaatse waar de Noordlandsedijk en de Blauwepannenweg uitkomen op de Oudelandsedijk. Hieraan vooraf zal er om 14:00 uur een bijeenkomst voor genodigden zijn in de raadszaal van het gemeentehuis in Oude-Tonge. Hier zal de wnd. Burgemeester J. Heijkoop de genodigden ontvangen. Kapitein P. Petersen zal een korte lezing houden over de berging. Vervolgens zal de stichting nader ingaan op de missie, het toestel en de geschiedenis van Robert Stover. Om 15:00 uur zal op de locatie de officiële onthulling van het monument plaatsvinden door de Amerikaans militaire attaché in de persoon van kolonel M. Peterson. Ter plaatse zal gepaste muziek verzorgd worden door een doedelzakspeler. Indien de weersomstandigheden het toelaten, zal om circa 15:45 uur een ‘flyby’ plaatsvinden door twee vliegtuigen van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. Deze twee toestellen met bouwjaar 1943 zijn van het type T-6 en gemaakt door North American Aviation. Ze werden al voor de oorlog en nog lang daarna op grote schaal gebruikt als trainingsvliegtuig voor beginnende piloten. Na het spelen van The Last Post zullen de genodigden met een touringcar terug keren naar het gemeentehuis.

De officiële onthulling tussen 15:00 en 16:00 uur kan vanaf de Oudelandsedijk bijgewoond worden door bezoekers. Hierbij dient men er rekening mee te houden dat er tijdelijk verkeersbeperkingen op de Oudelandsedijk van kracht zijn. Bezoekers worden naar een centrale parkeerplaats geleidt. Vanaf vrijdag 1 mei t/m 22 mei zal er in het gemeentehuis een expositie zijn over Stover, zijn fatale missie en zijn toestel. Deze expositie is voor iedereen vrij toegankelijk. Op 12 mei houdt de stichting een aantal lezingen in de raadszaal voor haar donateurs en medewerkers van de gemeente Oostflakkee. De stichting laat weten dat er hierbij een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar is voor belangstellenden. Hiervoor kan men zich aanmelden via de stichting WO2GO, email info@wo2go.nl of telefoonnummer 06-51471389.

Gezien de aard van de bijeenkomst, de medewerking van de betrokken overheden en de bijdrage van de Luchtmacht is dit voor Goeree-Overflakkee een unieke gebeurtenis. De stichting hoopt dat deze bijeenkomst net zo succesvol zal verlopen als de onlangs gehouden expositie op 14 maart jl. in het Diekhuus te Middelharnis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.