Filmavond ‘Het was maar een mof’

Op vrijdag 29 januari a.s. organiseert de stichting WO2GO haar eerste filmavond. Op deze avond zal de documentaire ‘Het was maar een mof…’ worden vertoond. Het is het verzwegen verhaal van de 17-jarige Luftwaffe parachutist Karl-Heinz Rosch, die tijdens de laatste bezettingsmaanden van Nederland op een boerderij in het Brabantse Goirle was ingekwartierd. Dat is op dat moment vlakbij de frontlinie. Gedurende 60 jaar lang was zijn verhaal taboe. Al die tijd bleef zijn geschiedenis binnen de vier muren van de boerderij van de familie Kilsdonk verborgen. Zij durfden niet te spreken, uit angst om als ‘fout’ te worden gebrandmerkt. Het was beter te zwijgen, vonden de Kilsdonks, ook al hebben twee kinderen van de familie hun leven en nageslacht te danken aan die ene Duitser… Nu heeft de familie Kilsdonk spijt dat ze zolang hebben gewacht met ‘dankjewel’ zeggen. Daarbij komen ook vragen naar boven als waar is de familie Rosch? Leven ze nog? Of is het inmiddels te laat? Het zijn vragen die allemaal beantwoord worden, maar toch zal de kijker na het zien van de documentaire achterblijven met een vreemd gevoel. Een gevoel dat jarenlang gevoed is door een taboe: was elke Duitse militair maar een mof?

Als inleiding op de film, zal militair historicus Johan van Doorn uitleg geven over de toestand in en rond Goirle, juist ten zuiden van Tilburg gelegen, in de herfst van 1944. Ook zal hij iets vertellen over waarom Rosch en zijn eenheid juist daar ingezet werden en wat was bijvoorbeeld de frontsituatie in dit deel van de provincie Noord-Brabant? Vragen die uitgebreid en op deskundige wijze beantwoord zullen worden. Na de film zal Dennis Notenboom van WO2GO nog kort iets vertellen over de nasleep en de perikelen rondom het standbeeld dat ter herinnering aan de Duitse soldaat werd opgericht.

De filmavond wordt gehouden in de zaal van de Technische school aan de Schoolstraat 9A in Middelharnis en duurt van 20:00 uur tot ongeveer 22:00 uur met de inloop vanaf 19:30 uur. Entree is GRATIS, maar reserveren is VERPLICHT en kan bij de stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom op 06-51 859 641.

SuperKlein karl gezicht

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.