Filmavond ‘de Russenoorlog’

Maand van de geschiedenis
Ook dit jaar wordt er in oktober op Goeree-Overflakkee weer door veel lokale partijen aandacht besteed aan de zogenaamde ‘Maand van de Geschiedenis’. Het thema dit jaar is ‘Opstand’. Een thema dat uiteraard door stichting WO2GO op vele manieren onder de aandacht gebracht kan worden, aangezien er tijdens de Tweede Wereldoorlog vele vormen van opstand waren, hier op het eiland, in Nederland, over de hele wereld. Aangezien het nieuwe seizoen van filmavonden weer aanstaande is, heeft de stichting besloten om de eerste film op 12 oktober in het teken te laten staan van ‘Opstand’. Na diverse films bekeken te hebben is de keuze uiteindelijk gevallen op de documentaire  ‘de Russenoorlog’ van de geboren Texelaar regisseur Arnold van Bruggen.

De opstand op Texel
In relatieve rust en vrede wachten de Texelaars, Duitsers en Georgiërs het einde van de oorlog af. Tot het bevel komt dat de helft van het bataljon naar het front bij Arnhem moet. Op donderdag 5 april 1945 geeft bataljonscommandant majoor Klaus Breitner het marsbevel aan de Georgische commandant, Sovjetkapitein Sjalwa Loladze. De Georgiërs moesten zich gereed maken om de volgende morgen van het eiland te vertrekken om ingezet te worden tegen de geallieerden in Oost-Nederland. De Georgiërs zijn bang dat als zij niet tegen de Duitsers in verzet komen, zij in de Sovjet-Unie gezien zullen worden als landverraders. En dat hun dan zware straffen te wachten staan. Om dit te voorkomen willen zij tegen de Duitsers in opstand komen om te laten zien dat ze niet met de vijand meevochten.

De uiteindelijke opstand eindigt in een verschrikkelijk drama…

Programma
19:30 – 20:00        zaal open
20.00                       welkom door Dennis Notenboom
20:05 – 20:20       inleiding door Johan van Doorn
20:20 – 20:50       documentaire ‘de Russenoorlog’ deel 1
20:50 – 21:20        pauze
21:20 – 21:50         documentaire ‘de Russenoorlog’ deel 2
21:50 – 22:00        ‘Russische soldaten’ op Goeree-Overflakkee
22:00 – 22:30        napraten

De filmavond wordt weer georganiseerd in de zaal van het verenigingsgebouw de Poort, Voorstraat 14, in Melissant. Entree is GRATIS, maar reserveren is VERPLICHT en kan bij stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom op 06-51 859 641 of 0187-60 22 26.

 

Een deel van de Georgische muiters op Texel in 1945 (foto: LOMT)

1 antwoord
 1. Jamie mackaij
  Jamie mackaij zegt:

  Goedemiddag Dennis,
  Ik lees er misschien overheen maar wanneer is de filmavontuur?
  Wij (2x)zijn er weer graag bij als de datum schikt namelijk!

  Hoor
  Graag

  Jamie

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.