Familie John Benson bezoekt Sommelsdijk

Familie vindt na 68 jaar de laatste rustplaats van omgekomen vlieger

In de nacht van 28 mei 1944 stortte een Engelse bommenwerper neer bij de Oudelandsedijk, te Sommelsdijk. De bemanning had geen schijn van kans het brandende toestel op tijd te verlaten. Acht jonge mannen kwamen bij de crash om het leven. Ze werden begraven op de begraafplaats te Sommelsdijk, slechts enkele honderden meters van waar hun toestel neerkwam. Daar rusten ze vandaag de dag nog steeds.

Dit feit was gedurende 68 lange jaren niet bekend bij de familie van één van de bemanningsleden, John Edward Benson. Hij was de werktuigkundige aan boord van het vliegtuig. Door onderzoek van de stichting WO2GO weet de familie inmiddels wat er met John is gebeurd en waar hij begraven ligt. In 1944 hebben de ouders van John ongetwijfeld het beruchte telegram gekregen en brieven van de RAF (Royal Air Force, de Engelse luchtmacht), waarin eerst de vermissing en daarna de dood van hun zoon werd bevestigd, maar volgens de familie zijn deze gegevens allemaal verloren geraakt in de oorlog.Nu de familie weet waar de laatste rustplaats van John is, zullen diverse familieleden binnenkort naar Sommelsdijk afreizen om de laatste eer te betonen aan John Benson. De eerste familieleden arriveerden op vrijdag 9 maart jl. Een nicht van John, mevrouw Pat Drew, was met haar man Bryan overgekomen uit Engeland. De secretaris van de stichting WO2GO heeft ze opgevangen en uitleg gegevens wat er in die fatale nacht is gebeurt. Op het graf van John Benson is door de familie een kleine krans geplaatst. Een traan wegpinkend, sprak de nicht van John: ‘They were all so young, John had his 23rd  birthday just two days before he died” (“ze waren allemaal nog zo jong, John  sneuvelde twee dagen na zijn 23e verjaardag). Pat en Bryan Drew komen overigens al jarenlang naar Nederland, Bryan spreekt zelfs goed Hollands. Bryan: “we zijn vaak genoeg in de buurt geweest, we hebben het nooit geweten. Hoe wrang is dat dan?”

De stichting heeft op 28 mei 2011 het informatiepaneel van dit voorval door andere familieleden laten onthullen. Helaas was toen de familie van John Benson nog niet gevonden.

familie-benson

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.