Onthulling paneel Tobruk

Al enige tijd siert een zogenaamde Tobruk bunker de opgang naar Bunkerroute de Punt in Ouddorp. Het ruim 28 ton wegende   verdedigingswerk werd in 2016 verhuisd, nadat het bij graafwerkzaamheden aan het Hoge Pad in Ouddorp was ontdekt. Even was er sprake van dat de bunker een nieuwe eigenaar kreeg bij een museum in Zeeland, maar dankzij de inspanningen van heel veel mensen kon de betonnen kolos bewaard worden voor Goeree-Overflakkee.

Stichting WO2GO had na het bekend worden van de vondst al snel het idee om deze te plaatsen bij de Bunkerroute. Een vaak gehoorde opmerking was namelijk dat de Bunkerroute moeilijk te vinden was, wat uiteraard de bedoeling is van een bunkercomplex, maar voor de bezoekers niet ideaal. Met de bunker zou er een ideale wegwijzer gemaakt worden, zodat mensen niet ongemerkt aan de ingang voorbij zouden kunnen rijden! Zo simpel was het echter niet, want vanwege het Natura2000 gebied  en de lokatie langs een doorgaande weg moesten er een aantal vergunningen worden aangevraagd en zaken verhuisd worden. Met name dankzij de inspanningen van de erfgoedlijnen Atlantikwall en Goeree-Overflakkee, kwamen de juiste mensen aan tafel om alle benodigde zaken op orde te brengen. Dankzij een financiële ondersteuning van een aantal partijen en de hulp van vele vrijwilligers kreeg de Tobruk dan uiteindelijk toch een nieuwe bestemming en werd deze voor Goeree-Overflakkee behouden!

Afgelopen maandag 16 april onthulden de voorzitters van de erfgoedlijnen Atlantikwall en Goeree-Overflakkee, wethouder de Jong en dhr Neisingh, het paneel dat op de Tobruk is geplaatst. Een prachtig voorbeeld van een mooie samenwerking tussen heel veel mensen en waarmee is aangetoond hoe de verschillende erfgoedlijnen van de provincie Zuid-Holland elkaar kunnen versterken!

 

Wethouder de Jong schudt de hand van dhr. Neisingh na het onthullen van het paneel.

 

De verhuizing van de bunker is terug te zien via:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.