Drukke maanden april en mei

April en mei zijn net als in vorige jaren weer drukke maanden geweest voor de stichting. Na een intensieve voorbereiding begon de drukte met het bezoek van 44 Canadese en Engelse familieleden van de Halifax bemanning die op 23 april 1944 bij Herkingen neerstortte. De families zijn eerst vrijdag 27 april per bus vervoerd langs diverse locaties waaronder de begraafplaats in Bergen op Zoom. In de avonduren gaf de stichting een aantal lezingen in Herkingen. Zaterdag 28 april was de uitgebreide en bijzonder geslaagde ceremonie waarbij diverse panelen zijn onthult ter ere van de bemanningsleden. Het bezoek van de gasten werd afgesloten met een gepaste kerkdienst op de zondagmorgen 29 april.

De families Fennessey, Austin, Miller, Lowe op de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom

De families Fennessey, Austin, Miller, Lowe op de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom

Na een paar dagen betrekkelijke rust was de stichting op 4 mei aanwezig op diverse locaties voor de Nationale dodenherdenking. Zowel op Ouddorp, Middelharnis en Den Bommel werd door de bestuursleden van de stichting bloemen gelegd. Den Bommel was een bijzondere bijeenkomst aangezien daar een paneel en monument ter ere van de Amerikaanse piloot Robert Stover is onthuld. Stover heeft op Den Bommel drie jaar begraven gelegen, alvorens hij werd herbegraven op de Amerikaanse begraafts te Neuville-en-Condroz in België.

9612a 9612f

Eén van de andere bestuursleden was met RAF No. 600 ‘City of London’ Squadron, op het jaarlijkse bezoek bij de begraafplaatsen Crooswijk, Korendijk en Spijkenisse. De stichting organiseerde dit jaar voor de derde keer met succes dit bezoek. Bovendien zijn wij er in geslaagd het Squadron op 5 mei een plaats te geven in het Nationale Defilé in Wageningen, een ervaring waarvoor de Engelse gasten erg onder indruk èn dankbaar waren.

9612b

In de tussentijd is door de bestuursleden het streekmuseum opnieuw ingericht. Vooral het bunkercomplex op De Punt bij Ouddorp, waar onlangs nog een restauratieprijs voor werd gewonnen, krijgt aandacht in dit museum.

Op 16 mei vertrok de voorzitter Dennis Notenboom naar de USA voor een bezoek van twee weken. Aanleiding was het onderzoek naar en de onthulling van het paneel van Col. Arman Peterson. De familie Peterson was hierover zeer onder de indruk en hierop volgde een uitnodiging voor een bezoek waarvan Dennis graag gebruik heeft gemaakt. Op 30 mei keerde hij terug, in het trotste bezit van de originele vlieghelm van Arman Peterson. Een gift aan de stichting van een dankbare familie…

9612g

Dat familieleden na die lange jaren zeer dankbaar zijn voor de inspanningen van de stichting bleek ook op 16 mei toen er tussentijds bezoek was van familieleden uit Australië van de omgekomen vlieger John Moore (Middelharnis, 20 december 1944). De familie (Kate Roper, een nicht van de vlieger) komt op 15 september met meer familie terug voor de onthulling van het informatiepaneel van deze bemanning.

Op 30 mei werd een drukke maand afgesloten met de onthulling van een klein paneeltje van de RAF navigator Kenneth Jordan in Den Bommel. De onthulling vond plaats door de kinderen van dokter Gerrit Buth, die Kenneth op 30 mei 1943 het leven redde van een gewisse verdrinkingsdood. Een en ander werd op afstand gevolgd uit Engeland want Kenneth is ‘still going strong’, op 92 jarige leeftijd!

Uiteraard zal er van al deze activiteiten nog een uitgebreider verslag volgen, maar eerst voor allen een welverdiende vakantie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.