De Bevrijders

Amerikaanse schrijfster Jennifer Holik bezoekt Goeree-Overflakkee en geeft een lezing

Op vrijdag 30 oktober zal de Amerikaanse historica en schrijfster Jennifer Holik een bezoek brengen aan Goeree-Overflakkee. Holik, afkomstig uit Chicago, studeerde geschiedenis aan de Missouri University of Science and Technology en publiceerde een groot aantal boeken en mag gezien worden als een expert op het gebied van historisch onderzoek naar Amerikaanse militairen en hun eenheden op het land, lucht en water. De Amerikaanse bezoekt deze dag Dennis Notenboom van de stichting WO2GO om ervaringen te delen en bekend te raken met de rol van de Amerikaanse militairen op het eiland Goeree-Overflakkee tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de avond zal Jennifer een lezing verzorgen in Middelharnis met de titel ‘The Liberators. Reconstructing Army & Army Air Forces WWII Military Service’. Vrij vertaald: de bevrijders en de reconstructie van hun diensttijd in de land- en luchtmacht. Aan de hand van praktische tips, nuttige checklists en vele voorbeelden uit de praktijk vertelt ze hoe je het verhaal van een soldaat in kaart kunt brengen. Er zijn veel meer bronnen en archieven dan de meeste mensen kennen, benadrukt Jennifer Holik. Ook zonder officieel ‘service record’ is het mogelijk nog heel veel over het leven van een soldaat te achterhalen.

Als expert genealogie en Tweede Wereldoorlog zet ze zich al jaren in om historisch onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek. Iedereen, ook zonder volledige historische opleiding, kan op zoek gaan naar een familiegeschiedenis of achterhalen wat het verhaal is van de soldaat die in hun straat of dorp sneuvelde. Verhalen over de Tweede Wereldoorlog en over de bevrijding verbinden ons met het verleden. Door terug te kijken in de geschiedenis komen verhalen over mensen, plaatsen en gebeurtenissen weer tot leven. Ze helpen om herinneringen op te halen aan hen die voor onze vrijheid vochten of aan hen die om het leven kwamen, maar ook aan hen die thuis achterbleven. Herinneringen bieden gelegenheid om de geschiedenis opnieuw te bekijken. Het onderzoek moet eerlijk en oprecht zijn. Daarbij gaat het om de verhalen van alle kanten te bekijken, niet alleen wat familieleden of bekenden overkomen is. Op een eerlijke manier de gebeurtenissen onderzoeken, schept de mogelijkheid om het verleden te verwerken.

Holik zal uitleggen hoe je informatie opvraagt uit bureaucratische archieven, maar ook welke informatie er nog buiten deze archieven te vinden is. De breedheid van haar benadering maakt deze lezing interessant voor  bijvoorbeeld mensen die een graf hebben geadopteerd op een van de Amerikaanse begraafplaatsen in Nederland of België, historici en zij die geïnteresseerd zijn om zelf militair historisch onderzoek te gaan doen en uiteraard voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog.

De lezing van vrijdag 30 oktober wordt gehouden in de zaal in de voormalige Technische school aan de Schoolstraat 9A in Middelharnis. De lezing met aansluitend mogelijkheid tot vragen en koop van boeken van de schrijfster duurt van 19:30 tot ongeveer 21:00 uur met de inloop vanaf 19:00 uur. De lezing wordt gehouden in het Engels.

Entree is gratis, maar reserveren is gewenst, want vol=vol! Dit kan via email info@wo2go.nl of telefonisch 06- 51 859 641 (Dennis Notenboom).

910584_orig

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.