Activiteiten WO2GO in 2017

Het belooft in 2017 een druk jaar te worden voor de stichting WO2GO. Wij hebben een en ander samengevat, waarbij u meteen een aantal data in de agenda kunt noteren!


Bunkerroute

Op de Bunkerroute is dit jaar weer genoeg te beleven. Het seizoen 2017 wordt in april feestelijk geopend met de onthulling van een informatiepaneel op de vorig jaar verhuisde Tobruk-bunker. Vanaf dan is de unieke wandelroute langs de bunkers ook weer te boeken onder begeleiding van een deskundige gids. Tijdens een georganiseerde rondleiding is het uiteraard weer mogelijk om een kijkje te nemen in de bunkers, die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek. Inmiddels traditiegetrouw wordt de Bunkerroute ook geheel opengesteld op de Nationale Monumentendag; dit jaar zaterdag 9 september, waarbij een aantal bunkers de gehele dag geopend is voor het publiek. In deze bunkers tonen foto’s en video de historie van het complex en de restauratie ervan. Ook zijn er diverse bodemvondsten te zijn die tijdens de werkzaamheden op het complex zijn gevonden. Deskundige en enthousiaste gidsen leiden de bezoekers de gehele dag rond.

Dit jaar zal voor de derde maal in successie de zogenaamde mindervalidedag worden georganiseerd. De opgang naar de Bunkerroute kan een moeilijk te nemen hindernis zijn voor de mensen die slecht ter been zijn of andere lichamelijke problemen hebben. Stichting WO2GO helpt deze mensen met hulp van de altijd enthousiaste vrijwilligers de weg naar boven te nemen. Eenmaal boven bestaat ook de mogelijkheid om de route zelf te volgen met een speciale rolstoel, zoals die ook op de stranden wordt gebruikt. Een datum is nog niet vastgelegd, maar zal uiteraard t.z.t. aangekondigd worden.

De Bunkerroute zal dit jaar ook voor het eerst deelnemen aan de Nationale Bunkerdag, die wordt georganiseerd op zaterdag 10 juni. Op deze dag zullen landelijk vele organisaties de deuren van hun bunkercomplex openen voor het publiek. Het mooie complex bij Ouddorp heeft meteen een speciaal plaatsje ingenomen op deze dag, want vanuit de provincie Zuid-Holland is er een re-enactmentgroep toegewezen aan de Bunkerroute. Deze groep zal gedurende de dag het publiek meenemen terug in de tijd en op passende wijze betrekken bij het rollenspel dat wordt gespeeld. Meer informatie zal t.z.t. volgen op onze website en Facebookpagina’s en de website van de organisator: https://www.bunkerdag.nl


Dodenherdenking

In 2015 werden, op initiatief van het ‘4 mei comité Dirksland’, bij het oorlogsmonument in Dirksland twee herdenkingspanelen geplaatst. Op deze panelen staan de namen en foto’s van de oorlogsslachtoffers van Dirksland.  Ondanks dat Dennis Notenboom niet specifiek namens WO2GO in dit comité zitting neemt, overlappen de activiteiten van beide organisaties elkaar wel, waardoor deze activiteit ook wordt meegenomen in het jaaroverzicht van activiteiten van WO2GO. In 2017 worden de herdenkingspanelen vernieuwd, waarbij de laatste aanvullende foto’s worden geplaatst. Eén van die foto’s die wordt toegevoegd betreft niet een inwoner van Dirksland, maar van een jongeman die uit Canada afkomstig is. Het is Walter Veness die op 21-jarige leeftijd in januari 1945 overleed in het ziekenhuis van Dirksland, na gewond te zijn geraakt bij een Duitse aanval op Fort Sabina, waar Walter gelegerd was. De familie, die na een jarenlange zoektocht enkele maanden geleden gevonden is, komt met een afvaardiging van zeven personen naar Dirksland. Zij zijn vereerd om de nieuwe panelen te onthullen, waarop ook nu hun geliefde oom en halfbroer een plaatsje krijgt. Het complete verhaal over Walter zal te lezen zijn in het dit jaar te publiceren boek van WO2GO. Tijdens de herdenking op 4 mei 2017 in Dirksland zal het verteld worden aan het aanwezige publiek.

De Veness familie met Walter uiterst rechts.


De Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee, deel 2

Het is de stichting al vaak gevraagd wanneer toch dat deel 2 van De Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee gepubliceerd wordt. Het eerste deel was dusdanig goed ontvangen dat een vervolg er ooit wel van moest komen. Het jaar 2017 lijkt dan toch het jaar te worden dat het prachtig uitgevoerde fullcolour boek het verdiende vervolg krijgt. Er wordt nog druk aan de verhalen geschreven en ook aan de financiering van het boek wordt nog druk gewerkt, maar de planning van publicatie in november 2017 ziet er positief uit!

De voorlopige inhoud is ook reeds bekend en de verhalen die het boek zullen vullen zijn o.a. :

  • De jodenvervolging op Goeree-Overflakkee
  • De nacht dat Herkingen ruw ontwaakte
  • Van schurveling naar loopgraaf
  • Toen en nu
  • Een Canadese soldaat in Dirksland


Onthulling herdenkingspaneel ter ere van Thomas Forster

Op 12 oktober 2016 bezocht een afvaardiging van de familie Forster Goeree-Overflakkee. Zij waren hier om hun oom te herdenken die tot op de dag van vandaag nog steeds is vermist. Volgens de archieven zou hij op 4 april 1943 met de Halifax bommenwerper waarvan hij de piloot was, in het Haringvliet zijn gestort. Het verslag van deze ontmoeting is terug te lezen op: https://wo2go.nl/familie-forster-bezoekt-g-o/ Bij het afscheid overhandigde de familie een envelopje aan WO2GO als dank voor het waardevolle werk dat de stichting doet. Het idee was binnen het bestuur al snel om met dit geld een herdenkingspaneeltje op te richten ter ere van de Ierse Thomas Forster. Het resterende bedrag dat nog nodig was, werd op een filmavond van de stichting bijeengebracht door de bezoekers. Momenteel is de stichting druk in overleg met de dorpsraad van Stad aan ’t Haringvliet om de dag van onthulling op zaterdag 22 april 2017 vorm te geven. Het zal zeker weer een gedenkwaardige plechtigheid worden, waarvoor de familie weer zal overkomen.


Filmavonden

Het was de bedoeling om sowieso in maart en wellicht ook nog in mei een filmavond te organiseren, maar gezien al de werkzaamheden voor de projecten in 2017 lijkt dit niet meer haalbaar. Het zal zeker veel mensen teleurstellen, want bij de filmavonden is de zaal keer op keer vol. In september 2017 zal het nieuwe filmseizoen weer aanvangen en deze avond zal vrijwel zeker in het teken staan van Operatie Market Garden. Er zal echter zeker niet het ‘standaard-verhaal’ worden verteld!


De gezichten van Goeree-Overflakkee

Het project dat reeds een jaar loopt, heeft voor 2017 een mooie impuls gekregen door een nieuwe samenwerking. Tekschrijver Kees van Rixoort en genealogisch onderzoekster Eva Lassing hebben hun medewerking toegezegd aan het mooie project en de resultaten daarvan zijn reeds zichtbaar. Al meerdere slachtoffers hebben dankzij een foto en bijhorend verhaal weer een ‘gezicht’ gekregen en zullen blijvend herdacht worden op de website van WO2GO. Dit jaar zullen er dus een behoorlijk aantal nieuwe pagina’s geplaatst worden. Het advies is dan ook om zeker regelmatig de website in de gaten te houden!


Excursie?

In 2009 en 2010 organiseerde de stichting twee zeer succesvolle excursies met als respectievelijke thema’s ‘de slag om de Grebbeberg’ en ‘de slag om de Schelde’. Ook in dit geval komt veelal de vraag wanneer er weer een reisje wordt gemaakt. Het concept van een excursie is reeds klaar, waarbij in de ochtend Rotterdam wordt bezocht en ‘de slag om de Willemsbruggen’ centraal staat. Vervolgens wordt er afgereisd naar Rijsoord, waar de dag afgesloten wordt met als thema ‘de capitulatie’. Het is echter de vraag, gezien de drukke periode in april/mei, of dit kan worden georganiseerd in de eerste week van mei 2017, aangezien dit wel de juiste sfeer creëert. U wordt zeker op de hoogte gehouden omtrent deze excursie!

WO2GO op excursie in 2010


 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.