Plons!

Inundatie tijdens de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee

Verdrinkend Land is een lessenserie voor groep 7 en 8 over het onder water zetten van delen van Goeree-Overflakkee in de jaren 1944- 1945 van de Tweede Wereldoorlog. In het project staan oude foto’s van de inundatie en nieuwe, door de leerlingen zelf gemaakte foto’s van het dorp centraal. De leerlingen onderzoek verschillende situaties waarbij land onder water komt te staan, ze bekijken specifiek de inundatie van Goeree-Overflakkee en zij leren gevoelens en ervaringen uit te drukken in een gedicht.

Bij de lessen kunt u gebruik maken van foto’s en interviews van mensen die de inundatie hebben meegemaakt. U kunt deze via het digibord met de leerlingen delen. Informatie en het werkblad kunt u via de website downloaden. Per les staat aangegeven welk materiaal u nodig heeft.

Lees voordat u aan de slag gaat, eerst de lerarenhandleiding. Hierin vindt u informatie over de opbouw en de inhoud van de lessen.

Ter promotie van het educatiepakket is er een fraai filmpje gemaakt waarin de leerkracht en leerlingen hun ervaringen vertellen over het educatiepakket.

Op pad in het dorp

Aan de hand van een route gaan de leerlingen fietsen door het dorp en beantwoorden daarbij verschillende vragen. Dit kunnen multiple-choice vragen zijn of doe-opdrachten. Sommige opdrachten zijn foto-opdrachten waarbij ze op basis van oude foto’s van de inundatie nieuwe foto’s maken van het landschap zoals ze dat nu aantreffen. De leerlingen leren op een andere manier naar een voor hen bekende omgeving te kijken!

Fietsroute Dirksland

Fietsroute Herkingen

Fietsroute Nieuw-Tonge

Fietsroute Ooltgensplaat

Fietsroute Stad aan ’t Haringvliet

Verdrinkend Land animatie

Piet de Man is 11 jaar oud als tijdens de Tweede Wereldoorlog grote delen van Goeree-Overflakkee worden geïnundeerd. Met deze maatregel probeert de Duitse bezetter een geallieerde landing te voorkomen. In de animatie ‘Verdrinkend Land’ wordt op een eenvoudige en heldere manier door de jonge Piet uitgelegd wat inundatie nu eigenlijk betekent. Met soms een humoristische knipoog, zullen de leerlingen binnen acht minuten een betere idee hebben wat inundatie is en wat de gevolgen voor het eiland waren gedurende de onderwaterzetting van Goeree-Overflakkee tijdens de oorlogsjaren 1944/45.