Bunkerexperts tonen in nieuw boek de enorme impact van bunkerbouw in Zuid-Holland tijdens en na WO II

Atlantikwall in kaart. Bunkers en bezetting in Zuid-Holland vertelt voor het eerst het complete verhaal over Zuid-Holland als onderdeel van de duizenden kilometers lange verdedigingslinie in en na de Tweede Wereldoorlog. Bunkerexperts Arthur van Beveren en Jeroen Rijpsma selecteerden hiervoor unieke historische kaarten en foto’s over de Duitse bezetting en de impact op de bewoners van deze kustprovincie.

De Atlantikwall was een verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog die de westkust van het Duitse rijk tegen een geallieerde invasie moest beschermen. In deze duizenden kilometers lange linie was Zuid-Holland een klein maar zeer belangrijk deel. De havenstad Rotterdam met haar industrie, het bestuurscentrum in Den Haag en de goede infrastructuur in het achterland waren van grote strategische waarde.

In de vijf bezettingsjaren van 1940 tot 1945 bouwden de Duitsers daarom de kuststrook en binnenlandse gebieden vol met duizenden bunkers en versperringen. Het strand en de duinen werden verboden terrein en in bijna alle dorpen en steden verschenen Duitse militairen in het straatbeeld. Nederlandse burgers leden zwaar onder de militaire aanwezigheid. Bedrijven en woningen moesten wijken vanwege bunkerbouw, inundaties of een vrij schootsveld en tienduizenden mensen werden verplicht geëvacueerd. Na de bevrijding trof men overal verwoesting aan.

De auteurs deden jarenlang onderzoek in archieven en privécollecties in binnen- en buitenland. Het resultaat is een prachtig boek met 120 originele militaire kaarten en plattegronden en tientallen foto’s, veelal nog niet eerder gepubliceerd. Op thematische wijze behandelt het boek de planning en bouw van de verdedigingswerken, de bezettingsmacht, de gevolgen voor de burgerbevolking, oefeningen en daadwerkelijke strijd te land, ter zee en in de lucht en tenslotte de nasleep van vijf jaar bezetting.

Met deze zowel brede als diepgaande benadering is een nieuw standaardwerk ontstaan dat ook over de provinciegrenzen van Zuid-Holland heen kijkt.

Aanschaf boek en rondleiding

Het nieuwe boek ‘Atlantikwall in kaart’ waarin Goeree-Overflakkee in 20 kaartbeelden aan bod komt is aanstaande zaterdag 12 november te koop bij de bunkers van het veldhospitaal langs de Hofdijksweg (tegenover huisnummer 48) in Ouddorp. Hier signeren de auteurs en geven ze om 14.00 uur en 15.30 uur een rondleiding van plusminus 3 kwartier.

Men neemt op eigen risico deel aan de rondleiding, een zaklamp kan handig zijn evenals goede schoenen. Parkeren is mogelijk op het terrein.

Voor reserveren of vragen over het boek kunt u contact opnemen via post@atlantikwallinkaart.nl