Het had anders kunnen aflopen met Marinus Boogerman. Zijn droevig lot kwam na een loting. Wie vliegt er met een versleten jachtvliegtuig naar Australië en wie met de luchtmacht-Dakota DT941, daar ging de loting op Nieuw-Guinea over. Niemand stond te springen om voor de onderhoudsbeurt naar Canberra te vliegen, maar de twee personen die uiteindelijk door het lot werden aangewezen, overleefden de oorlog wel. De rest, die met Dakota naar het in Noord-Australië gelegen Cairns vloog, kwam om. Onder hen: de op 14 juni 1909 in Middelharnis geboren Marinus Boogerman.
De C-47 Dakota van de Koninklijke Nederlands-Indische Luchtmacht verzorgde een wekelijkse pendeldienst tussen Merauke (Mopah Airport) op (toen nog Nederlands) Nieuw-Guinea en Cairns/Townsville (Queensland). Op 7 september 1944 was er ook een vlucht. De loting was een dag eerder. Aan boord waren twintig personen. Naast de vierkoppige bemanning ging het om acht militairen en burgers en zeven vliegers van het 120 squadron. Ze zouden in Australië gaan genieten van een paar dagen verlof. Een van de jachtvliegers had een hond bij zich…
Rond 19.20 uur (lokale tijd) kwam de Dakota in grote moeilijkheden. Harde wind en onweersbuien waren daar de reden van. Het vliegtuig verongelukte en alle inzittenden kwam om het leven. Lange tijd was het vliegtuig vermist. Uiteindelijk wist een wetenschappelijke expeditie het in januari 1989, ruim 44 jaar later, te lokaliseren, 73 kilometer ten noordwesten van Cairns, nabij Mossman. De Dakota lag in een ruige wildernis, op 1200 meter hoogte. Het vliegtuig bevatten de stoffelijke overschotten. Boogerman was een van de vliegers. Hij was als marine-vlieger gedetacheerd bij de KNIL/ML. Zijn rang was sergeant. Twee collega-vliegers van 120 squadron, Hugo Haye en Dick Gottschalk, hadden geluk; zij hadden de loting op 6 september 1944 ‘gewonnen’ en vlogen met twee P-40 Kittyhawk-jachtvliegtuigen naar Canberra voor een onderhoudsbeurt.
De stoffelijke overschotten werden in juli 1989 bijgezet op de Oorlogsbegraafplaats van Cairns. Het verzamelgraf is voorzien van een gedenksteen en plaquettes met onder meer de namen van de slachtoffers. Onder hen: Marinus Boogerman uit Middelharnis, die niet ouder werd dan 35 jaar.
Bronnen:
familie Boogerman
Militaire Luchtvaart Nederland
Oorlogsgravenstichting
Tekst:
Kees van Rixoort
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!