Anna Franken werd geboren in Gendringen op 8 mei 1873. Ze trouwde met Meijer Haas, die in 1919 overleed. Al meerdere jaren kwamen zij en een getrouwde dochter met haar gezin naar Ouddorp om vakantie te houden. In 1938 kocht ze de stenen vakantiewoning ‘Sonnevanck’ aan de Strandweg, nu Oude Nieuwlandseweg.
Door allerlei maatregels wordt het net om de joodse bevolking steeds strakker aangehaald. Het systeem dat men hanteerde was: registratie, isolatie, deportatie. Op 18 februari 1941 wordt ook zij geregistreerd in het gemeentehuis van Ouddorp via het ‘ Aanmeldingsformulier voor één persoon, die geheel of gedeeltelijk van joodschen bloede is’. En zij was ‘geheel’ van joodsen bloede, haar grootouders waren allemaal joods. Hoewel zij de enige joodse inwoner was van de gemeente Ouddorp, werd ook zij geconfronteerd met alle verordeningen tegen deze bevolkingsgroep. Ook zij mocht niet meer in de wachtkamer van de RTM, restaurants, verenigingsgebouw en ook een stuk strand dat vrijgegeven werd voor dagjesmensen in de maanden augustus en september ( het Noorderstrand), was voor haar verboden terrein. De situatie werd steeds dreigender. Haar buren, de broers Sandifort, bieden haar aan om haar in huis te nemen als ‘ huishoudster’. Misschien dat ze op deze manier minder opvalt. Omdat ze deze mensen niet in de problemen wil brengen, weigert ze. En toch weet ze heel goed wat haar te wachten staat!
In de morgen van 12 oktober 1942 staat al vroeg politieagent Van der Ster aan de deur met de opdracht dat ze zich klaar moet maken voor vertrek. Om tien uur wordt ze op het gemeentehuis verwacht. Ook Van der Ster geeft haar de mogelijkheid om te vluchten. Hij is zelf ook van plan om onder te duiken ( wat later ook gebeurd is). Weer weigert ze, waarschijnlijk om dezelfde reden nl. om niet haar medeburgers in gevaar te brengen. De NSB burgemeester Schipper beveelt haar de weinige ‘waardevolle’ spullen af te geven. Een gouden broche, een zilveren polshorloge met armband en f 26,37 aan geld worden ingenomen, verzegeld en in de kluis opgeborgen.
Na de oorlog, op 18 juli 1945 vraagt waarnemend burgemeester Hameeteman via een brief op welke manier de familie, een dochter die met een niet-joodse man was getrouwd, hoe deze spullen weer teruggegeven kunnen worden.
Anna Haas-Franken begint aan een reis die zal eindigen in de beruchte gaskamers van het kamp Auschwitz. Eerst wordt ze naar de politiegevangenis ‘Het Haagse Veer’ in Rotterdam gebracht. Daar vandaan gaat het naar de ‘Hollandse Schouwburg’ in Amsterdam. Vanuit deze verzamelplaats gaan regelmatig de transporten naar Westerbork. Omdat de familie te weten is gekomen waar ze is, sturen ze nog pakketjes naar haar. Ook daar blijft ze niet lang. Uit een publicatie in de Nederlandse Staatscourant van 8 maart 1951 weten we dat Anna Haas-Franken haar leven eindigde slechts veertien dagen na haar vertrek uit Ouddorp op 26 oktober 1942 in de gaskamers van Auschwitz. Ook Ouddorp had geen joodse inwoners meer!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.