In dit thema wordt stilgestaan bij de Joodse gemeenschap op Goeree-Overflakkee. Een herinnering aan de afschuwelijke moord op hen en op de overige circa zes miljoen Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

In de eerste weken na de Duitse bezetting leek er voor de Joodse bevolking op Goeree-Overflakkee nog niet al teveel aan de hand. Ondanks verontrustende berichten uit Duitsland over drastische anti-Joodse maatregelen, werd hier op 1 juli 1940 alleen het verbod van kracht dat Joden niet meer bij de luchtbeschermingsdienst mochten werken. Echter, naarmate de tijd verstreek, werden de Joden, als groep, steeds meer van de overige bevolking gescheiden. Er mocht niet meer ritueel worden geslacht, Joodse kinderen mochten niet meer naar openbare scholen, verboden was elke deelname aan het culturele leven, Joden mochten geen bezoek meer brengen aan bioscopen, restaurants, hotels, cafés, etc. Dit alles was, simpelweg, een aanloop naar de oplossing van het Joodse vraagstuk, de zogenaamde Endlösung der Judenfrage, oftewel de definitieve oplossing van het Jodenprobleem.

Op 14 augustus 1942 werden de eerste Joden van Goeree-Overflakkee weggevoerd. Zij werden ondergebracht in de Hollandse Schouwburg in Amsterdam, tezamen met Joden uit andere delen van Nederland. Zodra de schouwburg vol was, gingen zij naar Kamp Westerbork, van waaruit zij werden afgevoerd naar de uiteindelijke vernietigingskampen zoals bijv. Auschwitz-Birkenau en Sobibor. Eenmaal daar aangekomen, was het voor de meesten vaak maar een kwestie van dagen alvorens zij vergast werden. In februari 1943 zijn de laatste Joden van Goeree-Overflakkee gedeporteerd. Een onzeker, maar ongetwijfeld duister lot stond hen te wachten.

In een jaar tijd was nagenoeg de voltallige Joodse bevolking van Goeree-Overflakkee afgevoerd en op lafhartige wijze vermoord. Vierendertig Joodse burgers uit Middelharnis, negen uit Sommelsdijk, zeven uit Dirksland, zes uit Oude Tonge en een uit Ouddorp zouden nooit meer terugkeren naar het eiland waar zij al enkele eeuwen volledig waren opgenomen in de gemeenschap. Slechts zes Flakkeese Joden hebben de Holocaust kunnen overleven door onder te duiken op diverse adressen door geheel Nederland.

006_bewerkt-1

Het monument ter nagedachtenis van de vermoorde Joden van Goeree-Overflakkee.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.