Terugblik ‘Vier je Vrijheid’

VIER JE VRIJHEID!

In mei 2015 vierde Nederland het feit dat 70 jaar geleden ons land werd bevrijd van de tirannieke onderdrukking door Nazi-Duitsland. Landelijk werd hieraan veel aandacht gegeven, maar ook op Goeree-Overflakkee! Onder de noemer ‘Vier je Vrijheid’ organiseerden vele instanties activiteiten die in het teken stonden van 70 jaar vrijheid. Uiteraard nam stichting WO2GO ook deel aan deze themamaand die duurde van 13 april tot en met 17 mei.

Stichting WO2GO is dé stichting die de geschiedenis van Goeree-Overflakkee tijdens de Tweede Wereldoorlog bestudeert, documenteert en bewaart voor de volgende generaties. Voor de Vier je Vrijheid maand had de stichting een groot en breed programma opgesteld, waar een groot aantal aspecten van de oorlog in voorbij kwamen.


Gedurende de gehele periode 13 april-16 mei
Oorlogsverhalen
Unieke verhalen verteld door mensen die op Goeree-Overflakkee de oorlog bewust hebben meegemaakt. Helaas zijn er niet al teveel mensen meer die dat kunnen, maar gelukkig heeft Cees Briek jaren geleden vele interviews afgenomen, welke later zijn bewerkt door Johan Kolf voor de radio. Door omstandigheden zijn deze nooit uitgezonden, maar gelukkig konden deze interviews aslnog beluisterd worden. Op de nieuwe lokele zender RTV SLOGO werden ze uitgezonden in het programma ‘Verhalen over de oorlog’, maar zijn ze blijvend te beluisteren op de website van de stichting onder het thema ‘Oorlogsherinneringen’.


Vanaf 1 mei
Tentoonstellingen in lokale musea
Uiteraard werd er ook in de lokale musea op het eiland aandacht geschonken aan het 70-jarige jubileum van onze vrijheid, maar ook dat 75 jaar geleden ons land werd aangevallen door Nazi-Duitsland. In het Raad- en Poldermuseum in Ouddorp werd net als in het vorige jubileumjaar in 2010 weer een expositie ingericht waaraan stichting WO2GO haar medewerking verleende. Samen met de vrijwilligers van het museum en verzamelaars Teun en Mark Grinwis, werd een unieke eenmalige expositie ingericht, waarbij onder andere een veldkeuken en vuurleidingsbunker werden nagebouwd. In diverse vitrines waren originele spullen te zien van de mobilisatie, de bezetting en bevrijding. In het Streekmuseum in Middelharnis is de stichting inmiddels al weer een aantal jaar te gast op de bovenverdieping van dit fraaie museum. Speciaal voor dit jaar werd de huidige tentoonstelling uitgebreid met een extra ruimte waarin aandacht werd geschonken aan de oorlogsslachtoffers van Goeree-Overflakkee. Ook werd in de ruimte waar het museum aandacht schenkt aan de RTM het verhaal verteld van de trambeschieting bij Goedereede waarbij Mark Hoogmoed om het leven kwam.


Vrijdag 1 mei
Lezing en presentatie boek Lancasters
Op deze vrijdagavond werd in de Rabozaal van het Diekhuus in Middelharnis een nieuwe publicatie van de stichting WO2GO gepresenteerd. Het boek met de titel ‘Drama in de nacht’ vertelt het verhaal van de vier Avro Lancaster bommenwerpers die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort op of nabij Goeree-Overflakkee. Over deze vier voorvallen werd tevens een lezing gegeven aan het aanwezige publiek die daarna zelf een exemplaar kon kopen. De zaal was sfeervol aangekleed met kaarsjes bij de portretten van alle omgekomen vliegeniers uit het boek. Wethouder v/d Vlugt ontving het eerste exemplaar uit handen van Kees Stoutjesdijk.


Zaterdag 2 mei
Bevrijdingsfestival Goeree-Overflakkee
Ter gelegenheid van het 70-jarige jubileum van onze vrijheid hadden de stichting WO2GO, oranjevereniging OVMS, StEM en Poppodium Jailhouse de handen ineen geslagen en een breed opgezet bevrijdingsfestival georganiseerd. Dit unieke evenement vond plaats op zaterdag 2 mei van 13:00 uur tot 23:00 uur in het centrum van Middelharnis, met als middelpunt het Diekhuusplein dat die dag tot Vrijheidsplein was omgedoopt. De bezoekers werden meegenomen in een muzikale reis door de tijd waarbij de Engelse KAS (Kelly Ann Sproul) de dag startte met de vele bekende nummers van ‘the forces’ sweatheart’ Vera Lynn. Het trio dames van Bubbles and Boas hielden de sfeer er in met hun ‘Andrew Sisters act’. De dag werd zoals het hoort op een feest, spetterend afgesloten met de band Donkey Fonk. Het gehele Beneden Zandpad, die dag “Liberty Lane” genaamd, was gevuld met een ruime, veelzijdige braderie en was er een authentieke streek- en ambachtsmarkt met diverse demonstraties. Ook was er een aparte hoek ingericht voor militaria stands en stichtingen/verenigingen die een raakvlak hebben met het thema vrijheid. Ook aan de kinderen was gedacht en waren er de gehele dag activiteiten zoals springkussens, klimwand en een leuke kermis! In de lucht was er ook genoeg te zien! Er waren diverse vliegtuigen, afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog, die een heuse fly-past uitvoerden in het verlengde van ‘dun Diek’. Het absolute hoogtepunt in de line-up was de Battle of Britain Memorial Flight Lancaster bommenwerper met in haar kielzog de enige overgebleven Nederlandse Spitfire.

Er werden diverse videoreportages gemaakt van de zo succesvol verlopen dag:

https://youtu.be/vdWjnpFAlNg
https://youtu.be/fztuGktDfQE
https://youtu.be/fGIEuLxc19o
https://youtu.be/pgE9PLR0JwI
https://youtu.be/PK0DrTkrSr0


Maandag 4 mei
Bloemen leggen bij geallieerde graven/monumenten
De stichting WO2GO verzorgde ook dit jaar weer voor de gemeente Goeree-Overflakkee het leggen van bloemen bij de geallieerde graven en monumenten op het eiland. Den Bommel, Oude-Tonge, Middelharnis, Sommelsdijk, Herkingen, Goedereede en Ouddorp werden bezocht op 4 mei en werd er stilgestaan bij de dood van hen die voor onze vrijheid vielen. Een mooi gebaar dat zeer op prijs wordt gesteld door de nabestaanden van de omgekomen vliegeniers en soldaten.


Maandag 4 mei
Medewerking Dodenherdenking Dirksland
De Nationale Dodenherdenking in Dirksland werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door een groep vrijwilligers uit Dirksland, afkomstig vanuit de oranjevereniging Dirksland, muziekvereniging Amicitia en stichting WO2GO. Het idee werd geboren om het oorlogsmonument aan het Poldersweegje uit te breiden met een tweetal herdenkingspanelen met daarop de namen en foto’s van de oorlogsslachtoffers uit Dirksland. De panelen werden op deze 4 mei onthuld door een aantal nabestaanden van deze slachtoffers. In totaal waren er twaalf families aanwezig die zeer geroerd waren door deze panelen. Tevens was er op de basisscholen in Dirksland een gedichtenwedstrijd georganiseerd en mochten de winnaars Bastian de Penning en Mees Vlietland hun gedicht voordragen. Bij het monument spraken beide leerlingen de namen van alle oorlogsslachtoffers van het paneel uit.


Vrijdag 8 mei – zaterdag 9 mei
Expositie 70 jaar Klu, eigendommen van mei-vlieger Meulkens en lezing 10 mei 1940
Op deze twee dagen werd in een zaaltje in de voormalige Technische school in Middelharnis een tijdelijke tentoonstelling ingericht met als thema ’10 mei 1940’. Op deze eerste oorlogsdag maakten twee toestellen, waaronder een Fokker C-V, een noodlanding op Goeree-Overflakkee. De stichting gaf over beide voorvallen een lezing welke werd gecombineerd met een unieke expositie van de persoonlijke eigendommen van 2e Lt waarnemer Willem Meulkens, één van de twee bemanningsleden van de Fokker C-V. Tevens was er voor de bezeoekers nog een gratis boekje over de betreffende Fokker C-V op 10 mei 1940.


zaterdag 9 mei en zaterdag 23 mei
Excursies bunkercomplex De Punt
Op zaterdag 9 mei en zaterdag 23 mei werden er rondleidingen verzorgd door de stichting WO2GO op het gerenoveerde bunkercomplex De Punt te Ouddorp. Er was ook aan de minder-valide en de ouderen onder ons gedacht, want met speciaal vervoer werden zij naar boven op de duinen gebracht. Vandaar was het nog mogelijk om met speciale rolstoelen de rondleiding te volgen. Primeur tijdens deze rondleidingen waren de zojuist geplaatste 1:1 replicas van een Renault FT-17 tankkoepel en een stuk anti-tank geschut Pak 97/38.


Woensdag 13 mei
Onthulling herdenkingspaneel oorlogsslachtoffers Nieuwe-Tonge
In samenwerking met de Ring van Oranje heeft de stichting een inventarisatie gemaakt van de oorlogsslachtoffers uit Nieuwe-Tonge en hier een herdenkingspaneel van gemaakt welke op deze dag is onthuld door nabestaanden. Leerlingen van de basisschoelen uit het dorp vertelden iets over de slachotffers en plantten een boom.


zaterdag 16 mei
Onthulling herdenkingspaneel
Op zaterdag 16 mei 2015 werd er aan de Blomweg te Ouddorp ter hoogte van de Kilhaven een herdenkingspaneel onthuld ter ere van de omgekomen vliegeniers van de zogenaamde Bates-crew. Op 5 april 1945 stortte voor de Kilhaven een B-17 bommenwerper in het water waarbij zeven van de tien bemanningsleden om het leven kwamen. In het bijzijn van een neef en zijn twee kinderen werd het paneel onder grote belangstelling onthuld. Een mooi laatste eerbetoon aan de bemanning was de fly-past van een B-25 bommenwerper.


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.