Onthulling nieuw herdenkingspaneel

Paneel ter ere van de gesneuvelde piloot Thomas Noble Forster
Al weer bijna twee jaar geleden onthulde stichting WO2GO haar laatste herdenkingspaneel ter ere van de omgekomen bemanning van een B-17 bommenwerper, die op 5 april 1945 nabij Ouddorp neerstortte. Deze panelen zijn voor de bewoners van Goeree-Overflakkee geen vreemde eend in de bijt, want inmiddels staan er reeds achttien over het hele eiland. Alle hebben ze hetzelfde doel: de geallieerde vliegeniers eren die tijdens de Tweede Wereldoorlog, op en om het eiland, om het leven zijn gekomen. Ze zijn echter niet alleen lokaal bekend, want in Nederland zijn er sinds het initiatief van de stichting startte in 2010, vele soortgelijke panelen onthuld. Recent zijn er zelfs, na overleg met WO2GO, in Engeland panelen ontworpen en geplaatst naar het Flakkeese voorbeeld. Op Goeree-Overflakkee is de actieve stichting echter nog lang niet klaar! Op de Zeedijk bij Stad aan ’t Haringvliet wordt namelijk herdenkingspaneel nummer negentien geplaatst. Dit paneel zal de nog immer vermiste Ierse piloot P/O Thomas Noble Forster eren.

P/O Thomas Noble Forster

April 1943
In de vroege avond van 3 april 1943 vertrekken vanaf het vliegveld bij Linton-on-Ouse in het noorden van Engeland, twaalf Halifax bommenwerpers van 78 Squadron. Zij maken deel uit van een veel grotere strijdmacht van 338 zware bommenwerpers die de stad Essen in het Ruhrgebied moeten gaan bombarderen. In een van die Halifax-bommenwerpers zit de dan nog maar net 21-jarige Thomas Noble Forster achter het roer. De uit Ierland afkomstige vliegenier is op dat moment alweer bezig aan zijn zestiende missie en mag dus zeker een ervaren piloot genoemd worden. Ondanks het feit dat de weersvooruitzichten voor deze nacht niet bijzonder goed te noemen zijn, leveren de viermotorige reuzen hun dodelijke lading redelijk precies af op Essen. Het gevaarlijkste deel van de missie zit erop en Tom zet koers richting thuisbasis via de opgegeven route Essen -> Holten -> Egmond -> Linton-on-Ouse. Echter: boven Nederlands grondgebied gaat bakboordmotor nummer 1 sputteren en begint het toestel hoogte te verliezen. Boordwerktuigkundige Hodgson probeert uit alle macht uit te vinden wat het probleem is. Ondertussen moet de piloot de zoeklichtstralen zien te ontwijken die het toestel proberen te ‘vangen’, zodat daarna het luchtafweergeschut het karwei kan afmaken. Inmiddels is het vliegtuig in nood het Nederlandse kustgebied genaderd, maar bevindt zich dan nog maar op circa drie kilometer hoogte. Tot overmaat van ramp kan een van de stuurboordmotoren de extra werklast niet meer aan. De motor begeeft heten vliegt met een luide knal in brand. Hodgson schreeuwt naar Tom dat hij de ontstane vlammenzee niet onder controle krijgt. Er is geen redden meer aan, beseft ook de gezagvoerder, en hij geeft het bevel aan de bemanning het toestel te verlaten. De radiotelegrafist Eric Drury reikt Tom zijn parachute aan, maar die is te druk bezig om het toestel in de lucht te houden en legt deze naast zich neer. Eén voor één verlaten de bemanningsleden het toestel in nood. Boordschutter Cal Wayte probeert nog contact te zoeken met de gezagvoerder voordat hij springt, Tom gebaart hem op te schieten en glimlacht even berustend, iets wat in zekere zin Cal geruststelt. Wat zich verder in de lucht afspeelt zal waarschijnlijk altijd een raadsel blijven… De zes bemanningsleden die in het duister een onbekend lot tegemoet zijn gesprongen, worden uiteindelijk allen krijgsgevangen genomen en overleven de oorlog in gevangenschap. Van Tom wordt echter nooit meer wat gehoord…

Een Halifax bommenwerper van 78 Squadron

Onthulling paneel
Op zaterdag 22 april 2017, bijna 74 jaar na het fatale ongeval, komt op uitnodiging van stichting WO2GO een grote afvaardiging van de familie Forster uit Ierland om het paneel ter ere van hun oom Tom te onthullen. Het paneel op de Zeedijk biedt een fraai uitzicht over het Haringvliet, waar volgens de laatste overleveringen de jonge Ierse piloot met zijn toestel in terecht zou zijn gekomen. Het Haringvliet is overigens niet nieuw voor een groot deel van de familie, want reeds in oktober 2016 bezochten zeven van hen Goeree-Overflakkee. Tijdens hun bezoek heeft WO2GO een boot ingezet, zodat zij op hun eigen, intieme manier afscheid konden nemen van hun oom op het Haringvliet ter hoogte van Stad aan ’t Haringvliet. Een verslag van dit bezoek met een kleine videoreportage is terug te lezen en zien op https://wo2go.nl/familie-forster-bezoekt-g-o/

Programma
Het programma op 22 april start om 13.30 uur voor genodigden in Het Trefpunt in Stad aan ’t Haringvliet. Om 14.00 uur zal het gezelschap te voet vertrekken vanuit de Oranjelaan richting de locatie van de onthulling aan de Zeedijk, net iets buiten het dorp. Alle belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aan te sluiten, of op de locatie waar de plechtigheid om circa 14.15 uur begint. Hier zullen diverse mensen spreken, worden er gedichten voorgedragen en worden er ‘live’ typische Ierse liederen gespeeld op evenzo typische Ierse muziekinstrumenten. De ceremonie zal worden afgesloten om 15.15 uur met een mooie flypast van twee zogenaamde AT-16 Harvard (bouwjaar 1943!) toestellen van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. Op dit type toestel heeft menig vliegenier tijdens de Tweede Wereldoorlog en nog lang daarna zijn opleiding gevolgd tot piloot. Een passend eerbetoon!

Twee AT-16 ‘Harvard’ van de KLHV


Het programma van deze middag is tot stand gekomen dankzij een hele mooie samenwerking tussen WO2GO, de gemeente Goeree-Overflakkee en met name de dorpsraad Stad aan ’t Haringvliet en de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet die fantastisch hebben geholpen met onder andere het faciliteren van deze middag.

[wpgmza id=”20″]

 

3 antwoorden
  1. Kees |Ruitenberg
    Kees |Ruitenberg zegt:

    Namens de Bond van Wapenbroeders West-Brabant heb ik deze ceremonie bijgewoond.
    Alle lof voor de perfecte organisatie en zoals ik ook schreef op IGO
    een extra pluim voor de hoornblazer die de Last Post ten gehore bracht.

    Beantwoorden
  2. Hans van Ekelenburg
    Hans van Ekelenburg zegt:

    Namens de Royal British Legion Holland Branch ben ik a.s. zaterdag aanwezig bij de onthulling van het monument. Tevens zal ik een krans leggen namens de Holland Branch.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.