Nationale Bunkerdag 2017

Op zaterdag 10 juni is het Nationale Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen maken onderdeel uit van ons landschap, maar zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, toch vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Tweede Wereldoorlog letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde een ruim 2.600 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. De Duitse bezetter wilde de kust tegen een geallieerde landing verdedigen en een ruim schootsveld was daarbij noodzakelijk. In Ouddorp betekende dit de ontruiming an afbraak van de woningen aan de haven en Goedereede-Havenhoofd werd zelfs helemaal afgebroken!

Bunkerdag in Ouddorp
Bezoekers kunnen tijdens de Nationale Bunkerdag Widerstandsnest 220H (De Punt) bezoeken. Het bunkercomplex, ook bekend als de Bunkerroute, bestaat uit 15 bunkers die allemaal hun eigen functie hadden. Gidsen vertellen er tijdens een uitgebreide rondleiding meer over. Pas wel op, want tijdens deze rondleiding  bestaat de mogelijkheid, dat de bezoeker opeens oog in oog staat met Duitse soldaten! Deze acteurs zullen de bezoekers actief betrekken bij hun bezoek aan de bunkers en daarbij alles vertellen over het dagelijkse leven in de oorlog op een dergelijk bunkercomplex. Daarnaast worden er de gehele dag demonstraties gegeven met radiografisch bestuurbare miniatuur-tanks, is er speciaal voor deze dag een kleine expositie ingericht en worden er films vertoond over de Atlantikwall.

Bunkers op het Ouddorpse strand

Bunkerdag landelijk
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land, ook verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en de rondleidingen worden er verhalen verteld uit eerste hand. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch en unieke beelden brengen de bezoekers terug naar het verleden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is  te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties en geven toegang tot alle deelnemende bunkercomplexen in het hele land!

Ticketprijzen (de opbrengsten komen ten goede van de deelnemende partijen, dus ook stichting WO2GO!)
Bunkerdagticket: € 6,-
Bunkerdagticket kinderen 4 t/m 12 jaar: € 3,-
Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis.

Voor veteranen geldt een korting van 50%, op vertoon van de Veteranenpas. De pas biedt korting op 1 ticket. Deze korting is alleen te verkrijgen bij de ticketverkoop bij de bunkers (dus niet online).

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.