Eerste filmavond een feit

In juni 2014 verzorgde de stichting WO2GO een lezing voor de bibliotheek in Middelharnis met als onderwerp de invasie van de geallieerden op 6 juni 1944, beter bekend als D-Day. Er was een grote opkomst en al snel kwam de vraag of er niet meer van dit soort thema-avonden konden worden georganiseerd. Bij de stichting speelde al het idee om wat vaker een ‘uitstapje’ te maken naar onderwerpen uit de Tweede Wereldoorlog buiten Goeree-Overflakkee met het organiseren van filmavonden. Nu ook de vraag er is, hebben wij besloten dit na de Vier je Vrijheid maand vorm te geven. Op dinsdagavond 20 oktober a.s. zal de eerste filmavond  een feit zijn. Op deze avond zal de documentaire ‘Het was maar een mof…’ worden vertoond. Het is het verzwegen verhaal van de 17-jarige Wehrmacht-soldaat Karl-Heinz Rosch die tijdens de laatste bezettingsmaanden van Nederland op een boerderij in het Brabantse Goirle was gestationeerd. Dat is op dat moment vlakbij de frontlinie. Gedurende 60 jaar lang was zijn verhaal taboe. Al die tijd bleef zijn geschiedenis binnen de vier muren van de boerderij van de familie Kilsdonk verborgen. Zij durfden niet te spreken, uit angst om als ‘fout’ te worden gebrandmerkt. Het was beter te zwijgen, vonden vinden de Kilsdonks. Ook al hebben twee kinderen van de familie hun leven en nageslacht te danken aan die ene Duitser… Nu heeft de familie Kilsdonk spijt dat ze zolang hebben gewacht met ‘dankjewel’ zeggen. Daarna komen vragen naar boven als waar is de familie Rosch? Leven ze nog? Of is het inmiddels te laat? Het zijn vragen die allemaal beantwoord worden, maar toch zal de kijker na het zien achterblijven met een vreemd gevoel. Een gevoel dat jarenlang gevoed is door een taboe: was elke Duitse soldaat maar een mof?

Als inleiding op de documentaire, zal militair historicus Johan van Doorn uitleg geven over de toestand in en rond Goirle, juist ten zuiden van Tilburg gelegen, in de herfst van 1944. Ook zal hij iets vertalen over waarom Rosch en zijn eenheid juist daar ingezet werden en wat was bijvoorbeeld de frontsituatie in dit deel van de provincie Noord-Brabant? Vragen die uitgebreid en op deskundige wijze beantwoord zullen worden. Na de film zal Dennis Notenboom van WO2GO nog kort iets vertellen over de nasleep en de perikelen rondom het standbeeld dat ter herinnering aan de Duitse soldaat werd opgericht.

De locatie in Middelharnis waar de avond zal plaatsvinden hangt nog even af van de licentieaanvraag, maar zal een dezer dagen verder gecommuniceerd worden. De avond duurt van 20:00 tot ongeveer 22:00 uur inclusief pauze, de inloop start vanaf 19:30 uur. Kaarten kosten 5 euro per persoon en zijn verkrijgbaar bij de stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom op 06-51 859 641.

image004

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.