Britse weken

Stichting WO2GO ontvangt verschillende Britse families.

Met drie bezoeken van Britse gasten in twee weken tijd waren het Britse weken voor de stichting WO2GO. De eerste bezoekers waren leden van de familie Drew die een bezoek brachten aan de begraafplaats te Sommelsdijk. Hier ligt de neef van mevrouw Drew begraven die omkwam bij de crash van de Lancaster op 28 mei 1944. Bijzonder was dat drie generaties Drew aanwezig waren. Ook de jongste generatie ging graag met opa en oma mee om zelf te zien waar alle verhalen gebeurd waren die ze thuis hadden gehoord. Ze waren stil, duidelijk onder de indruk. “This was for real, not some computergame”,  sprak één van de kinderen tot opa Drew.

Een tweede bezoek vond plaats in Ouddorp, waar de Engelse piloot Alexander Shirm zijn laatste rustplaats kreeg nadat zijn Hurricane voor de kust van Ouddorp was neergestort op 29 juli 1942. Een bijzonder bezoek, aangezien de familie Shirm van origine uit Duitsland komt. Vlak voor de Eerste Wereldoorlog hebben ze hun Duitse achternaam Schirm veranderd in Shirm. Dat  klonk minder Duits. Hierdoor is de rest van de ‘Schirmfamilie’ echter deze Shirm-tak uit het zicht verloren. Dankzij het onderzoek van de stichting is dit familieraadsel opgelost en heeft men elkaar weer gevonden. Met enige Engelse humor werd overigens opgemerkt dat het er in Ouddorp niet de schijn van had dat de Duitsers lang weggebleven waren na het einde van de oorlog…..

Een derde bezoek vond plaats op 18 augustus toen vertegenwoordigers van de Royal British Legion door de stichting werd rondgeleid langs diverse Britse crashsites, informatiepanelen en begraafplaatsen. Onder de indruk van het vele werk dat de stichting in vier jaar tijd heeft volbracht, zijn deze in Nederland wonende maar van origine Engelse gasten vertrokken met de belofte hun bronnen in Groot-Brittannië te benaderen om te helpen familie en gegevens te vinden van andere crashes. Dat is nodig want de stichting WO2GO moet nog van zo’n 200 bemanningsleden de families en gegevens zien te vinden.  Volgens Kees Stoutjesdijk van de stichting, die de Britse bezoekers heeft rondgeleid, gaan hier nog járen intensief onderzoek in zitten. “We hebben er nu een veertig gevonden en daarmee diverse voorvallen volledig in beeld kunnen brengen. De zoektocht heeft zich voorlopig geconcentreerd rondom de voorvallen waar we ook informatiepanelen hebben geplaatst”.

Dat dit tot resultaten leidt, zal de stichting op 14 en 15 september aanstaande opnieuw laten zien. Dan organiseert de stichting een ceremonie rondom de onthulling van een informatiepaneel van de Lancaster die op 20 december 1943 bij de Potterweg te Middelharnis is neergestort. Hierbij zullen weer vele hoogwaardigheidsbekleders van ambassades, luchtmachten en andere instanties de weg naar Goeree-Overflakkee weten te vinden om het eerbetoon kracht bij te zetten.

Stoutjesdijk: “Dit wordt voorlopig onze laatste grote ceremonie. De kosten hiervan zijn hoog en onze inkomsten dalen helaas door aflopende bijdragen en subsidies. Maar voor deze pakken we nog één keer  flink uit, omdat er van de zeven bemanningsleden vier families naar Middelharnis komen, eentje zelfs helemaal uit Australië”!

Voor belangstellenden: vrijdagavond 14 september verteld de stichting onder meer over deze crash in het zaaltje naast de RK-kerk aan de Langeweg. Zaal open 19:00 uur. Op 15 september kan aangesloten worden bij de begraafplaats aan de Hoflaan om 14:30 uur, om de ceremonie bij te wonen.  In deze krant komt daarover zeer binnenkort nog een nadere toelichting en uitnodiging.

p1040760 p1040778

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.