Herdenkingsvlucht Avro Lancaster op 5 mei

Op 5 mei a.s. voert de enig nog vliegende Avro Lancaster bommenwerper in Europa van de Battle of Britain Memorial Flight een herdenkingsvlucht uit over Goeree-Overflakkee. Hiermee eert de Royal Air Force, eigenaar van dit unieke toestel, de bemanningen van de vier Lancasters die in de Tweede Wereldoorlog op het eiland zijn neergestort.

Het vluchtplan is als volgt:

Als eerbetoon aan de omgekomen 29 jonge jongens en als saluut aan de Lancaster bemanning, verzoekt de stichting zoveel mogelijk bewoners aanwezig te zijn bij de genoemde locaties.

Fotowedstrijd
De stichting schrijft voor deze herdenkingsvlucht een fotowedstrijd uit. Wie maakt de mooiste foto van de Lancaster? Foto’s die de relatie met het landschap van Goeree-Overflakkee tonen, hebben een streepje voor! Een onafhankelijke jury, bestaande uit Jaap van Nieuwenhuyzen, Piet de Man en Piet Noordermeer, zullen de mooiste foto selecteren. De winnaar krijgt een mooie prijs!

Voorwaarden deelname fotowedstrijd zijn:

 • Per inzender max drie foto’s toegestaan.
 • Foto’s uiterlijk indienen op 12 mei 2014.
 • Foto’s zijn zowel digitaal in te dienen via info@wo2go.nl als per post op het adres Secretariaat WO2GO, Steneweg 21, 3241 XG Middelharnis.
 • Foto’s en beeldrecht worden eigendom van de stichting.
 • Foto’s worden niet geretourneerd.
 • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De uitslag met de winnende foto wordt uiterlijk eind mei bekend gemaakt op de website en via de Facebook site van de stichting. De winnaar krijgt direct zelf bericht.

 

Alle tijden onder voorbehoud! Ook de vlucht als zodanig is onder voorbehoud van technische storingen en geschikte weersomstandigheden. Op deze site en op de Facebook pagina van de stichting staat tot 5 mei de meest recente informatie.

14 reacties op “Herdenkingsvlucht Avro Lancaster op 5 mei”

 1. Laatste vlucht

  Als neergeschoten vogels
  vielen zij uit de lucht,
  konden zich niet verweren
  in deze ongelijke strijd.
  Hun laatste vlucht
  eindigde dodelijke gewond
  op Flakkeese grond.
  Laten wij hen blijven eren
  omdat wij niet vergeten
  dat zij hun leven
  hebben gegeven
  voor het hoogste
  goed dat een mens
  heeft gekregen:

  Vrijheid!

 2. 29 jonge helden, de beste die de wereld kon voortbrengen. Hun erfenis hebben we nooit kunnen voelen. Oorlog is zo wreed..

 3. Ik ga morgen naar Oude Tonge en hoop de Lancaster te zien. Heb haar al zolang niet meer gezien.

 4. Beste mensen, wat een kippenvel-moment om dit prachtige toestel, van zo dichtbij te zien. Bij de VVV ontvingen we enorm veel telefoontjes over de tijd van overvliegen. Hopen dat iedereen op tijd was! Bedankt aan allen die deze actie tot stand brachten! Met vriendelijke groeten, Mirna Bogert van VVV Ouddorp aan Zee.

 5. We hebben hem zojuist over zien komen, richting de haven van Ouddorp. Hij draaide nog een extra rondje over het centrum. Staan zwaaien met een brok in mijn keel. Het doe je wat als je hem ziet en dat zware geluid van de motoren hoort. En dan bedenkt dat er zovelen mee om gekomen zij om voor ons de vrijheid te bevechten. Waarover we de verhalen van onze ouders hoorden. En nu na 69 jaar deze nog mogen bezitten! Alleen God de dank daarvoor.

 6. Gaaf!!!
  mooi weer, en (in Sommelsdijk)veel toeschouwers op diverse plaatsen.
  En de Lanc, die werd subliem voorgevlogen..
  Mooi gedaan!!

 7. Ik heb gekeken in ouddorp.fenomenaal gevlogen Door deze mensen die daarmee een eerbetoon brachten aan hun gevallen kameraden. Wetend dat zij Engeland weer terug zullen zien wat voor vele toen hopen wad .nogmaals mooi en kippevel

 8. Kippevel van die brullende Rolls Royce Merlin motoren en er even bij stilstaan hoe kwetsbaar zo’n grote Lancaster is en hoeveel moed er voor nodig was om daar in te kruipen om te doen wat je moest doen

 9. Wat een indrukwekkend moment in de polder van Middelharnis!
  Toen we daar stonden en mijn ouders met diverse mensen oorlogsherinneringen ophaalden, werd ik er stil van dat ik hier als na-oorlogse generatie in alle vrijheid getuige van mocht zijn.

  Een geweldig eerbetoon aan alle jonge mannen die hier in een vreemd land hun leven voor ons gaven. Toen hun Lancaster neerstortte was hùn toekomst voorbij en wachtte hun moeder tevergeefs…..

  Zoveel jaren na de bevrijding is een herdenkingsvlucht een confronterende belevenis om de herinnering levend te houden.

 10. Ook wij zijn uit Hellevoetsluis komen kijken naar de lancaster. Ik heb de oorlog niet meegemaakt, maar wat een indruk laat dit achter. Kippenvel en tranen in de ogen. Mijn man vertelde dat hij de eskaders elke nacht boven Goes hoorde vliegen. En vroeg dan aan zijn moeder waar gaan die naar toe. En zei vertelde dan, dat ze bommen gingen gooien op Duitsland. Ik kan mij wel voorstellen wat dit met de mensen doet die dit hebben meegemaakt. Ik vind Koningsdag wel leuk, maar ik denk dat ze de Bevrijdingsdag beter elk jaar kunnen vieren. Verplichte vrije dag en er een gezellige dag van maken.

 11. Goed geregeld mannen heel indrukwekkend was de fly past over de Ouddorpse haven,er was heel veel publiek dus HULDE voor de organisatoren groet Wim

 12. Bijzonder indrukwekkend, een waardig eerbetoon. Geschiedenisles in beeld en geluid.

 13. Vanmiddag even de dam over geweest om de Lancaster over de haven van Ouddorp te zien komen! We zagen hem al van ver aankomen. Drie keer hebben ze ons gegroet, en ook wij hebben het toestel en bemanning met eerbied toegezwaaid.

 14. Vanmiddag een hernieuwde kennismaking met de Lancaster boven Oude Tonge.
  Ik heb hem ca. 20 jaar geleden in de hangaar van vliegbasis Coningsby
  zien staan.Dit was zeer indrukwekkend.Oud bemannings leden gaven uitleg.
  Ook het Lancaster museum wat daar bij hoort is bijzonder.
  Een aanrader,net zoals de vele musea in Bomber Area van Yorkshire.

Laat een reactie achter